Külföld

Ötvenezer év után is feléledtek a fagyott vírusok

Igen régen, ötvenezer esztendeje lefagyott vírusokat élesztettek újra tudósok. Az egyik mintát egy jégbe dermedt mamut szőréről szedték le. Kiderült, semmit nem ártott nekik az eltelt rengeteg idő.

Ötvenezer év után is feléledtek a fagyott vírusok
Északi táj csillagfényben (Képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Ed Jones

A világ felmelegedésével egyre inkább kienged Szibéria és az északi tájak fagyott talaja, melyből sorra bukkannak elő a meglepetések. Igaz, utóbbi kategória alatt sokkal inkább ma már nemlétező baktériumokat és mikrobákat, mint a ritkán feltűnő dermedt őslényeket kell elképzelni.

A közelmúltban Szibéria fagyott talajában, az úgynevezett permafrosztban évezredek óta szunnyadó vírusokat hoztak felszínre francia tudósok, akik egy új tanulmányban mutatták be eredményeiket. A munkát a Jean-Marie Alempic mikrobiológus vezetésével dolgozó csapat végezte el. A Francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ szakembere azt állítja, hogy ezek a „lények” potenciálisan jelentős veszélyt jelenthetnek a közegészségügyre.

Az egyik, a 48 500 évesre saccolt amőbavírus és a többi, hasonlóan több ezer vagy több tízezer esztendős társa genomjuk tekintetében mind különböznek az összes többi, ma ismert vírustól. A kórokozók közül volt, amelyiket egy befagyott tó fenekéről gyűjtötték be, míg egy másikat mamutgyapjúban fedeztek fel. Mint kiderült, mindegyik képes ma is fertőzni.

Kapcsolódó írásaink

Mélyfagyasztott kór

ĀAhogy enged az örök fagy, elfeledett betegségek kerülhetnek elő a jég fogságából