Külföld

Tovább nőtt az indonéziai földrengés halálos áldozatainak száma

A hivatal korábban arról is tájékoztatott, hogy a halálos áldozatok mintegy 37 százaléka 15 éven aluli

Háromszáztízre emelkedett az indonéziai Cianjurban a hét elején történt földrengés halálos áldozatainak száma az ország katasztrófavédelmi hivatalának pénteki bejelentése szerint, további 24 embert még mindig keresnek.

Tovább nőtt az indonéziai földrengés halálos áldozatainak száma
Képünk illusztráció
Fotó: ARDHY FERNANDO / AFP

A keresés egészen hétfőig folytatódik az eltűntek után, de egyre kevesebb az esélye annak, hogy élve találnak rájuk – közölte Henri Alfiandi, az országos mentőszolgálat vezetője, hozzátéve, hogy a keresést megnehezítik a földrengés, valamint az áradások okozta földcsuszamlások.

A hivatal korábban arról is tájékoztatott, hogy a halálos áldozatok mintegy 37 százaléka 15 éven aluli.

A földrengésben több mint kétezren sérültek meg, körülbelül 56 ezer ház rongálódott meg, és legalább 62 ezer ember kényszerült otthonának elhagyására.

A hétfői földmozgás epicentruma Jáva nyugati részén, Cianjur településen volt, Jakartától 75 kilométerre délkeletre, 10 kilométeres mélységben.

Egy ilyen nagyságú földrengés más esetekben csak kisebb károkkal járhatott volna, a szakértők azzal magyarázzák a mostani katasztrófa pusztító hatását, hogy az epicentrum közel volt a törésvonalhoz, a földfelszínhez, és az infrastruktúra nem felelt meg a földrengés elleni védekezés támasztotta követelményeknek.

A mentési munkálatokat több mint 100 utórengés is nehezítette.

Indonézia a Tűzgyűrűnek nevezett, szeizmikusan aktív törésvonal mellett helyezkedik el. A szigetországban gyakoriak a földrengések. A 2004-ben Szumátra szigeténél bekövetkezett, 9,1-es erősségű rengés szökőárat okozott, amely 14 országot érintett, és 226 ezer halálos áldozattal járt.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom