Külföld

Földrengés Jáva szigetén: Legalább 46 halálos áldozat

Legalább 46 halálos áldozata és 700 sérültje van az indonéziai Jáva szigetén hétfőn történt 5,6-es erősségű földrengésnek – közölte az indonéz országos katasztrófaelhárítási hivatal.

Földrengés Jáva szigetén: Legalább 46 halálos áldozat
Indonéziai munkások figyelik a híreket, nem sokkal a földrengés után
Fotó: NurPhoto/NurPhoto via AFP/Adriana Adie

A földmozgás epicentruma 10 kilométeres mélységben, Cianjur térségében, Jáva nyugati részén volt. A földrengésben többtucatnyi ház is megrongálódott, köztük egy iszlám bentlakásos iskola, egy kórház és más középületek. De erejét még a fővárosban, Jakartában is érezni lehetett, ahol több helyen az utcára küldték az embereket, hogy biztonságban legyenek.

A katasztrófavédelmi hivatal vezetőjének tájékoztatása szerint a cianjuri területi kórházban 46 halottat és több mint 700 sérültet regisztráltak.

Cianjur környékén számos földcsuszamlást is észleltek.

A 270 millió lakosú, 18 ezer szigetből álló Indonézia a Tűzgyűrű nevű vulkáni övön fekszik, abban a Csendes-óceán partjain végigfutó széles, sávszerű földrajzi régióban, ahol különösen sok működő és szunnyadó vulkán helyezkedik el, és ahol gyakran fordulnak elő földrengések. Jakartában azonban csak ritkán érezni a hatásukat.

Februárban egy 6,2-es erősségű földrengés Nyugat-Szumátra tartományban legalább 25 ember halálát okozta és több mint 460-an megsérültek.

Kapcsolódó írásaink