Külföld

Rádöbbent Brüsszel, hogy az Egyesült Államok a háború igazi nyertese

Az uniós tisztviselők azzal támadták az amerikai elnököt, hogy a nagyhatalom nyer, míg Európa veszít a háborún – hívta fel a figyelmet a Politico. A brüsszeli lap cikke szerint Európának kezd elege lenni abból, hogy Amerika a mi kárunkra jár jól. A jóságos nagyhatalom négyszer olyan drágán importálja az amerikai gázt, mint amennyibe az orosz került.

A Politicónak nyilatkozó uniós hivatalnokok szerint hamarosan Amerika-ellenes hangulat alakulhat ki Európában, mivel kilenc hónappal a háború kezdete óta először kezdenek töréspontok látszani a nyugati blokkon belül. Az uniós vezetők most döbbentek rá, hogy az energiahordozókra kivetett korlátozásokkal és szankciókkal az Egyesült Államokat helyezték nyerő pozícióba. A Biden-kormány pedig ki is használja a lehetőséget.

Joe Bident, nem igazán hatotta meg Európa segélykiáltása.
Joe Bident nem igazán hatotta meg Európa segélykiáltása
Fotó: Sky News

„Ha a rideg tényeket nézzük, a háborúból Amerika profitál a legtöbbet, mert több és drágább gázt, valamint több fegyvert tudnak eladni” – mondta a brüsszeli lapnak egy uniós hivatalnok.

Emmanuel Macron francia elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai gázárak „nem barátiak”, míg a német gazdasági miniszter felszólította az Egyesült Államokat, hogy mutasson nagyobb együttérzést, és csökkentse az energiahordozók árát.

A múlt héten rendezett G20-as csúcstalálkozón az uniós vezetők beszámoltak a demokrata amerikai elnöknek az aggályaikról. Biden a tőle megszokott érdektelenséggel fogadta a jelzéseket.

A Politicónak név nélkül nyilatkozó diplomaták szerint nagyon rosszul veszi ki magát, hogy a külvilág azzal szembesül, hogy Európa egyik legszorosabb szövetségese hatalmas haszonra tesz szert a mi gondjaink révén.

Nemcsak a gáz ára kapcsán, hanem a fegyverkezés miatt is egyre feszültebb a helyzet az öreg kontinens és az Egyesült Államok között. Az amerikai hadiipar alig várja, hogy kimerüljenek a készletek Ukrajnában. A Pentagon már külön ütemtervet is készített a fegyvereladások felgyorsítására.

Az Economist brit gazdasági lap arra figyelmeztet, hogy a drasztikusan megemelkedett rezsiszámlák több embert ölhetnek meg, mint a háború.

Annak ellenére, hogy egyértelműen látszik, hogy Európa szenved az orosz gáz nélkül, az ukrán elnök továbbra is azt követeli, hogy a kontinens ne vásároljon Moszkvától energiahordozót.

Az ukrán elnök sem törődik Európa gondjaival.
Az ukrán elnök sem törődik Európa gondjaival
Fotó: Politico

Volodimir Zelenszkij a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy teljesen meg kell szüntetni Európa orosz gázfüggőségét. Mint mondta: nem arról van szó, hogy Ukrajnának kell segíteni Oroszországgal szemben, hanem arról, hogy Európa magán segít, ha szembeszáll Oroszországgal.

Zelenszkij szerint az orosz kőolaj árplafonját hordónként nem 65 és 70 dollár körül kell megszabni, hanem 30 dollár körül.

Az orosz olaj árának korlátozására irányuló próbálkozások kapcsán Vlagyimir Putyin elnök közölte: az súlyos következményekkel járna az egész világ energiapiacára nézve. Moszkva egyébként már be is jelentette, hogy nem szállít olajat azoknak az országoknak, amelyek támogatják az olajársapka bevezetését.

Egy Reutersnak nyilatkozó diplomata arról számolt be, hogy az unión belül az árplafon hatályba lépését két ország ellenezi: Lengyelország és Magyarország. Hazánk álláspontja szerint az olajársapka nem fogja enyhíteni az orosz–ukrán háborús konfliktust.

Szakértők pedig egyetértenek abban, hogy a brüsszeli szankciók már bebizonyították, hogy nem Moszkvának ártanak, hanem Európának.

FORRÁS: Politico, CNN, Reuters, Economist

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom