Külföld

Manipulálta egy kísérlet adatait a japán űrhivatal egy kutatócsoportja

Az űrhajóst felelősségre vonják, de ez nem változtat azon, hogy jövőre ő utazik a Nemzetközi Űrállomásra

Manipulálta az életet a Nemzetközi Űrállomáson szimuláló kísérlet adatait a japán űrkutatási hivatal (JAXA) egy kutatócsoportja – ismerte el az űrügynökség pénteken.

Manipulálta egy kísérlet adatait a japán űrhivatal egy kutatócsoportja
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

A kísérletben nyolc ember vett részt, akiknek stressz-szintjét és mentális állapotát vizsgálták, miközben két hétig elzárt környezetben éltek.

A kutatócsoport a JAXA közleménye szerint a kísérletben részt vevők pszichológiai állapotával kapcsolatban „nagy mennyiségű adatot változtatott meg”, és hamisított is adatokat.

Szaszaki Hirosi, a JAXA alelnöke a pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a kutatócsoport vezetője az 58 éves Furukava Szatosi japán űrhajós volt, akit részben felelősség terhel a történtekért, mivel ő felügyelte a kísérletet, de nem feltételezik róla, hogy közvetlenül érintett lett volna az adatok meghamisításában.

Szaszaki hozzátette: az űrhajóst felelősségre vonják, de mint hangsúlyozta, ez nem változtat azon, hogy jövőre ő utazik a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Az alelnök bocsánatot kért azért, hogy a kísérlet hanyag kezelése rontotta a kutatás adatainak hitelességét, és az egész kutatás tudományos értékét.

Kapcsolódó írásaink