Külföld

Lukasenka: Minszk nem küld hadsereget Ukrajnába

Lukasenka arról is beszélt, hogy szerinte az ukrán vezetésnek le kellene állítania magát

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Minszk haderő bevetését tervezi Ukrajnában.

Lukasenka: Minszk nem küld hadsereget Ukrajnába
Aljakszandr Lukasenka
Fotó: vg.hu

„Nem küldjük oda a katonáinkat, mert erre semmi szükség. Noha 35–40 ezer embert azonnal készenlétbe helyezhetnénk, a mi fegyveres erőink nem oldanák meg a problémát” – hangsúlyozta csütörtökön újságíróknak nyilatkozva a fehérorosz vezető.

Lukasenka arról is beszélt, hogy szerinte az ukrán vezetésnek le kellene állítania magát, és lépéseket kellene tennie a konfliktus lezárása érdekében, ha nem kívánja rengeteg ember halálát és országa pusztulását.

A fehérorosz elnök az orosz állami Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, hogy véleménye szerint az amerikaiak nem törekszenek béketárgyalásokra, csupán az atomháborútól tartanak. „Tárgyalni kell. De ésszerűen tárgyalni és a békéről tárgyalni. Ukrajnát és ugyanúgy a lengyeleket és az amerikaiakat, akik mögötte állnak, le kell leplezni, valós fénybe helyezni őket. Ők nem kívánnak semmiféle béketárgyalásokat. Amerika – amely Lengyelország által uralkodik – csak egy dologtól fél: a nukleáris összetűzéstől”– nyilatkozott a fehérorosz elnök.

Kapcsolódó írásaink