Külföld

Ismét előkerült a migránselosztási kvóta ötlete

Az olaszok továbbra sem szeretnék beengedni a civil szervezetek mentőhajóit, de egyre nagyobb nyomás nehezedik rájuk

A francia belügyminiszter Brüsszelben belengette, hogy sem ők, sem a németek nem vesznek át több migránst Olaszországból, amennyiben Róma nem nyitja meg a kikötőit az illegális migránsokat szállító mentőhajók előtt. A bevándorlási válság kezelésére több elképzelés is van, a görögök a kötelező betelepítési kvóta ötletét melegítenék fel, míg a svédek inkább Észak-Afrikában tartóztatnák fel a migránsokat.

Ismét előkerült a migránselosztási kvóta ötlete
A Humanity 1 mentőhajó, amikor még Catania kikötőjében rostokolt
Fotó: MH/Facebook

A politikus egyfelől arra utalt, hogy az új olasz kormány korlátozta a Földközi-tengeren ténykedő civil szervezetek kikötésének jogát. Kizárólag azokat a hajókat fogadják Szicílián és Dél-Itáliában, amelyek az úgynevezett SAR, vagyis a kutatási és mentési övezetek határain belül veszik fedélzetükre a migránsokat, illetve rendkívüli engedéllyel más hajók is partra tehetik utasaikat, de csak a sürgős ellátásra szoruló embereket és a kisgyermekes nőket.

Másfelől Róma korábban megállapodott Párizzsal és Berlinnel, hogy a francia és német zászló alatt hajózó mentőegységek fedélzetén Olaszországba érkező migránsokat a lehető legrövidebb időn belül átveszik. Darmanin ennek az egyezségnek a felrúgásával fenyegette tehát most meg Giorgia Melloni kormányát.

A La Stampa felidézte, az olaszok nincsenek könnyű helyzetben, 2021-hez képest idén 50 százalékkal több, mintegy 90 ezer migráns érte el Itália tengeri határait, de a balkáni útvonalakon is drasztikusan megnőtt a nyomás. Notis Mitarachi görög bevándorlási és menekültügyi miniszter ezért a kormánya nevében „egy kötelező szolidaritási mechanizmus” bevezetését követelte. Szerinte az önkéntes befogadás lassú és körülményes, ezért kötelezni kell a tagországokat, hogy „egyenlően osszák meg a bevándorlás terheit”. „Ez most nem egyénieskedés ideje, hanem az európai megoldásoké” – fogalmazott a belügyminiszterek tanácskozása előtt.

Mérsékeltebb, és bizonyos szempontból józanabb hangot ütött meg a svéd kollégája, Malmer Stenergard. A bevándorlási tárcavezető szerint a tengeri migrációt „nem lehet mentőcsónakokkal kezelni, fenntartható megoldásra és egy új jogi keretrendszerre van szükség, de mindenekelőtt arra, hogy a migránsok fel se szállhassanak az embercsempészek hajóira”. Szerinte ez most a legfontosabb, és éppen ezért szorosabbra kell fűzni az együttműködést a harmadik országokkal, majd jelezte: az EU soros elnökeként mindent meg fognak tenni a Migrációs és Menekültügyi Paktum továbbfejlesztéséért.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom