Külföld

Csaknem 10 millió eurós brüsszeli agrártámogatás Ciprusnak

Az Európai Bizottság 7,75 millió eurós ciprusi programot hagyott jóvá egyes mezőgazdasági termelők támogatására Oroszország Ukrajna elleni háborúja kapcsán – értesült a Magyar Hírlap.

Csaknem 10 millió eurós brüsszeli agrártámogatás Ciprusnak
Margrethe Vestager: A támogatás a termelőket segíti
Fotó: Európai Parlament

A ciprusi programot az állami támogatások ideiglenes válságkezelési keretrendszere alapján hagyták jóvá. Ezen intézkedés keretében a támogatás közvetlen támogatások formájában valósul meg. Az intézkedés nyitott lesz a mezőgazdasági szektor, különösen a burgonya-, lombhullató-, zöldség- és tojástermelők, valamint egyes elismert szervezetek és szövetkezetek előtt. A program célja a jelenlegi geopolitikai válság gazdasági hatásainak mérséklése, valamint annak biztosítása, hogy a jogosult kedvezményezettek számára elegendő likviditás álljon rendelkezésre tevékenységük folytatásához.

Az Európai Bizottság ugyanis arra a következtetésre jutott: a támogatás az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikke (3) bekezdésének b) pontjával és az ideiglenes válságkezelési keretben meghatározott feltételekkel összhangban szükséges, megfelelő és arányos egy tagállam gazdaságában bekövetkezett súlyos zavar orvoslásához. Az Európai Bizottság az uniós állami támogatási szabályok értelmében ennek alapján hagyta jóvá a támogatási intézkedést.

Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök az intézkedést így kommentálta: ez a 7,75 millió eurós program lehetővé teszi Ciprus számára, hogy támogassa bizonyos alapvető mezőgazdasági termékek termelőit, például a zöldség- és tojástermelőket, akik jelenleg jelentős likviditáshiánnyal néznek szembe a válság miatt.

Kapcsolódó írásaink