Külföld

Vajdasági gazdák a miniszternél

A vajdasági gazdák képviseletében öt földműves folytatott megbeszélést Belgrádban Jelena Tanasković új mezőgazdasági miniszterrel. A találkozón többek között szó volt az elmaradt – nem csekély mértékű – tartozások kifizetéséről is.

Vajdasági gazdák a miniszternél
Perzolt Sándor bezdáni gazda kukoricafeldolgozás közben
Fotó: AFP/Andrej Isakovic

Ígéretet kaptunk arra, hogy az állam az év végéig kifizeti a csaknem hatvanmilliárd dinárt kitevő tartozását – írta meg csütörtökön a Magyar Szó. Mint olvasható, a vajdasági gazdák küldöttségét vezető módosi (Jaša Tomić) Vukašin Baćina a találkozó után azt mondta, Jelena Tanasković új mezőgazdasági miniszterrel megegyeztek, hogy a jövőben személyesen beszélik meg a felvetődő problémákat.

Vukašin Baćina emlékeztetett, az állam a gazdáknak sem a harmadik negyedévre szóló tejprémiumot, sem a borjak és a fejőstehenek tenyésztésére, sem a gépek beszerzésére szánt támogatást nem fizette ki, sőt ezen túl adós maradt a napraforgó-prémiummal is.

A gazdák és a tárcavezető az élősertés és -hús behozatalának korlátozásáról is tárgyaltak. Ezen túl követelték, hogy a gépek beszerzésére szánt támogatás a jövőben átláthatóbb legyen, mivel számos visszaélés történik a területen. Baćina elmondta, javasolták a miniszternek, hogy az állam importáljon vemhes üszőket, és ossza szét azokat a fiatal termelők között. Szavai szerint Szerbiában ezáltal megakadályozhatnák a tejhiányt, ugyanis nincs elegendő szarvasmarha, mivel az ágazat tönkrement annak alacsony ára miatt.

Kapcsolódó írásaink