Külföld

Nem nőtt a magyarokra fordított összeg

Kihelyezett ülést tartott a Magyar Népcsoporttanács hazánk bécsi nagykövetségén. A Bécsi Kancelláriai Hivatal mellett működő tanácsadó és érdekképviseleti grémium tagjait Nagy Andor nagykövet fogadta.

Nem nőtt a magyarokra fordított összeg
A népcsoporttanács tagjai Nagy Andor (középen) nagykövettel
Fotó: A bécsi magyar konzulátus közösségi oldala

Illusztris vendégek jártak hazánk bécsi nagykövetségén – tudatta az osztrák közszolgálati média (ORF) kisebbségi műsora. Mint a hírből kiderül, a Bécsi Kancelláriai Hivatal mellett működő Magyar Népcsoporttanács (MN) tagjait Nagy Andor fogadta. A külképviselet vezetője szerint a látogatás szimbolikus jelentőségű, akárcsak az, hogy a grémium tagjai elfogadták a meghívást, hiszen ahogy a konzulátus, úgy az MN is hídépítő szerepet tölt be az ausztriai magyarság, valamint az osztrák – és nem kevésbé a magyar állam – között.

Nagy Andor felajánlotta a segítségét minden olyan ügyben, amelyben diplomataként, közvetítőként tud működni az ausztriai magyarság és az osztrák állami, politikai élet szereplői között. Együttes cél a Budapesti Osztrák Iskola nevű gimnázium mintájára egy tanintézmény létrehozása Bécsben is. Utóbbiban a budapesti kormány és az osztrák állam támogatásával folytathatnának két tannyelvű tanulmányokat a helyi magyarság legfiatalabb tagjai.

Az ORF közlése szerint a parlament néhány napja megszavazta a 2023-as költségvetést, melyből az ideivel azonos, 666 500 euró (274,280 millió forint) jut majd a magyar népcsoport egyesületeinek támogatására. Az MN ugyan egy szerény emelést kért, de azt elutasította a kancellária.

Kapcsolódó írásaink