Külföld

Kínába utazik az Európai Tanács elnöke

Decemberben Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozik Charles Michel

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke december 1-jén Pekingbe utazik, hogy találkozzon Hszi Csin-ping kínai elnökkel – tájékoztatott az uniós tagállamok vezetőinek tanácskozó fórumaként létrehozott Európai Tanács csütörtökön.

Kínába utazik az Európai Tanács elnöke
Charles Michel nemrégiben arra szólította fel Pekinget, győzze meg Oroszországot arról, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot Ukrajnában
Fotó: Pool for Yomiuri / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

A tájékoztatás szerint a pekingi látogatásra azt követően kerül sor, hogy az Európai Tanács októberben stratégiai megbeszélést folytatott az Európai Unió Kínával fenntartott kapcsolatairól.

A feszült geopolitikai és gazdasági környezetben a látogatás lehetőséget jelent mind az EU, mind Kína számára – írták. Az EU és Kína vezetői a globális kihívásokról, valamint a közös érdeklődésre számot tartó témákról fognak tárgyalni – tette hozzá rövid közleményében az Európai Tanács.

Charles Michel nemrégiben arra szólította fel Pekinget, győzze meg Oroszországot arról, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot Ukrajnában.

„Bátorítjuk a kínai hatóságokat, hogy minden rendelkezésükre álló eszközt használjanak fel annak érdekében, hogy meggyőzzék Oroszországot Ukrajna önállóságának és területi egységének tiszteletben tartására a nemzetközileg elismert határokon belül” – fogalmazott.

Uniós diplomaták tájékoztatása szerint novemberben törölték Charles Michelnek a sanghaji vásár megnyitójára tervezett beszédét, mert az EU értesülése szerint a kínai hatóságok cenzúrázni akarták a szöveg ukrajnai háborúra utaló részeit.

Kapcsolódó írásaink