Külföld

A nézeteltérések dacára erős a V4-ek szövetsége

A V4-ek együttműködése Közép-Európa fontos stratégiai rendszere, amely az elmúlt években bebizonyította, hogy képes eredményesen fellépni tagjai érdekeinek védelmében „a nagy, elsősorban nyugat-európai érdekcsoportokkal szemben” – jelentette ki Mateusz Morawieczki. A lengyel miniszterelnök cseh kollégájához hasonlóan az együttműködés fontosságát hangsúlyozta, és közös fellépést ígért az illegális bevándorlás ellen.

A nézeteltérések dacára erős a V4-ek szövetsége
Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh, Eduard Heger szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a visegrádi országok (V4) miniszterelnökeinek kassai csúcstalálkozóján
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Közös gázbeszerzésről is tárgyalhatnak ma a visegrádi országok a kassai csúcson. Az elképzelés, miszerint egy gázvezetéknek kéne összekötnie Lengyel- és Csehországot, valamint Szlovákiát és hazánkat, Varsótól származik. A gdański kikötőben már épül az az úszó tároló-visszagázosító egység (FSRU), amely a tervek szerint 2027–2028 körül állhat üzembe, s teljes kapacitása meghaladhatja az évi 12 milliárd köbmétert.

Kassai útja előtt Petr Fiala cseh kormányfő hozta szóba először az LNG-terminálok ügyét, annak kapcsán, hogy a közép-kelet-európai államoknak csökkenteniük kell orosz szénhidrogén-függőségüket, s ennek leggyorsabb és legbiztosabb módja a közös beszerzés lenne, amivel párhuzamosan – természetesen – a megújuló energiaforrásokra is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Lengyel kollégája, Mateusz Morawieczki is érintette a témát a varsói repülőtérről posztolt Facebook-bejegyzésében. A miniszterelnök keményen odaszúrt a Brüsszel támogatását élvező riválisának, a Polgári Platformot (PO) vezető Donald Tusknak, és arra emlékeztetett: a PO korábban elvetette a balti gázvezeték gondolatát és intézkedéseivel visszafogta a megújuló energia terjedésének ütemét Lengyelországban.

Fiala és Morawieczki is őszinte vitára számít, s nem tagadták, több kérdésben eltér a szövetség tagjainak álláspontja.

A lengyel miniszterelnök megerősítette a korábbi bejelentését, miszerint Kassán meg fogja kérni Magyarországot, hogy gyorsan ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. Fiala pedig az oroszellenes szankciók és az Ukrajnának nyújtandó támogatások ügyét hozta fel példaként, de reményét fejezte ki, hogy a csütörtöki tárgyaláson sikerül előre lépni ezek tekintetében – derült ki a České Noviny cikkéből.

Objektum doboz

Prágai sajtótájékoztatóján a cseh kormányfő röviden szóba hozta Orbán Vikor nagymagyarországos futballrajongói sálját. Bár mindkét országban – itthon és Szlovákiában is – a sajtó egy része sokat csámcsogott az ügyön, Eduard Heger egy szellemes gesztussal zárta rövidre a mesterségesen generált vitát, amikor szlovák sállal lepte meg Kassába érkező magyar kollégáját, és közös képet posztolt vele azzal a megjegyzéssel: „Észrevettem, hogy Orbán Viktornak régi sálja van, ezért ma adtam neki egy újat.”

Ebből is látszik, hogy bizonyos körök minden alkalmat megragadnak arra, hogy éket verjenek a visegrádi országok közé.

Mateusz Morawieczki ennek kapcsán kiemelte: minél többen támadnak, annál inkább hangsúlyozni kell a Visegrádi Csoport fontosságát. A V4 szerinte Közép-Európa fontos stratégiai rendszere, amely az elmúlt években bebizonyította, hogy képes eredményesen fellépni tagjai érdekeinek védelmében „a nagy, elsősorban nyugat-európai érdekcsoportokkal szemben”. Hasonlóan nyilatkozott Petr Fiala is, aki úgy vélte, mindent meg kell tenni az egység megőrzése érdekében.

Az MTI híradása szerint az energiaválság és a háború kezelése mellett a migráció is kiemelt téma lesz Kassán. A lengyel miniszterelnök a találkozó előtt arról beszélt, hogy az illegális bevándorlás ügyében a V4-ek teljesen egyetértenek. Hangsúlyozta: amíg a Jog és Igazságosság pártja kormányoz Lengyelországban, a migrációs politika biztosan megmarad tagállami hatáskörben az unióban. Lengyelország nem egyezik bele a közel-keleti vagy afrikai migránsok tízezreinek befogadásába. A cseh kormányfő pedig kiemelte: ezen a téren a magyar–szerb határ védelme a legfontosabb. Megismételte korábbi bejelentését, miszerint Csehország az új évtől kezdve kész további katonákat küldeni Magyarországra és ezzel megerősíteni az ottani határok védelmét.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom