Külföld

A visegrádi országok közös gázbeszerzéséről is tárgyalhatnak ma a V4-ek

Energetikai és biztonságpolitikai kérdésekről tárgyalnak ma a V4-ek kormányfői Kassán. Petr Fiala cseh miniszterelnök a csúcstalálkozó előtti sajtótájékoztatón a visegrádi országok és az Európai Unió egységének megőrzését, valamint Ukrajna támogatását és az Oroszország elleni fellépést tartotta a legfontosabbnak.

A visegrádi országok közös gázbeszerzéséről is tárgyalhatnak ma a V4-ek
Petr Fiala, a cseh Polgári Demokratikus Párt elnöke
Fotó: Michal Cizek / AFP

A visegrádi országok közös gázbeszerzésének lehetőségéről is tárgyalna a V4-ek kassai csúcstalálkozóján Petr Fiala (ODS) cseh kormányfő. A politikus a České Noviny tudósítása szerint úgy véli, mindenképpen meg kell szabadulni az oroszországi fosszilis tüzelőanyagoktól való függéstől, és bár hosszabb távon a megújuló energiaforrások fejlesztésében látja a kitörési pontot, jelenleg a közös beszerzés ígérkezik a legjobb megoldásnak azon országok számára, amelyek nem férnek hozzá közvetlenül a tengerhez.

A miniszterelnök felvetése nem új keletű, s az eredője igazából Varsó. Marek Gróbarczyk lengyel infrastrukturális miniszterhelyettes néhány héttel a háború kitörése után már arról beszélt, hogy kormánya évek óta szándékozik egy úszó tároló-visszagázosító egységet (FSRU) építeni a gdański kikötőben. A tervek szerint a Balti-tengeri FSRU 2027–2028-ra állhat üzembe évi 6,1 milliárd köbméteres kezdő kapacitással. Júniusban pedig a Három tenger kezdeményezés (Three Seas Initiative), egy regionális fejlesztési fórum lublini kongresszusán Anna Moskwa energia- és klímaügyi miniszter jelezte: Lengyelország előrehaladott tárgyalásokat folytat Szlovákiával és Csehországgal a gázszállításra vonatkozó „végső csatlakozási modell kidolgozásáról”. Hozzátette: Ukrajna is érdeklődést mutat a terv iránt, így Varsó szintet lépett, immár legalább 12 milliárd köbméteres LNG-terminálokkal kalkulál.

Visszatérve a mai csúcstalálkozóra, Fiala az elmondása szerint arra számít, hogy Orbán Viktorral egy sor kérdésben eltérő álláspontot fognak képviselni, ugyanakkor mindennél fontosabbnak nevezte az egység megőrzését.

A cseh kormányfő úgy gondolja, a találkozó időszerű, és szerencsés abból a szempontból, hogy a résztvevők „nyolc szem között”, őszintén vitázhatnak majd a fontos kérdésekről. Ennek kapcsán felemlegette, hogy Budapest az Ukrajna elleni invázió ellenére fenntartja, sőt ápolja politikai és gazdasági kapcsolatait Moszkvával, s ez beárnyékolja a V4-ek együttműködését. „Ma kísérletet teszünk a tárgyalások előmozdítására” – fogalmazott, és azt hangsúlyozta, hogy a visegrádi országok közös fellépése a múltban hasznosnak bizonyult, többször sikerre vezetett, és hatékonyan segítette a tagok érdekeinek érvényesítését az uniós fórumok előtt.

A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján viszont az is világosnak tűnik, hogy Prága számára Ukrajna támogatásának és az Oroszország elleni szankcióknak egyelőre nincs alternatívája.

Kapcsolódó írásaink