Külföld

A techcégek helyett a polgár legyen a középpontban!

Az Európai Parlament plenáris ülése csütörtökön megszavazta az „Út a digitális évtizedhez” című jelentést. A hírrel kapcsolatban Gyürk András, a Fidesz képviselője aláhúzta, az intézkedés végső célja a polgárok jólétének biztosítása kell legyen.

A techcégek helyett a polgár legyen a középpontban!
Gyürk András: Elengedhetetlen a gyors és megfizethető internet
Fotó: MH

A digitális átmenet során az Európai Uniónak a nagyvállalatok és techcégek helyett a polgárokat kell a középpontba helyeznie – hangoztatott csütörtökön Brüsszelben Gyürk András. A Fidesz képviselőcsoportjának tagja annak kapcsán szólalt meg, hogy az Európai Parlament plenáris ülése megszavazta az „Út a digitális évtizedhez” című jelentést.

Mint a politikus közölte, ahhoz azonban, hogy valóban az egyének legyenek az átmenet első számú nyertesei, három alapvető feltétel teljesülése szükséges. Első lépésként elengedhetetlen a gyors, megfizethető internet-hozzáférés biztosítása. E téren idehaza jelentős sikereket értünk el, hiszen a legalább egy gigabit/másodperc sebességű széles sávú világhálót használó háztartások száma elérte az uniós átlag háromszorosát.

Az elektronikus szolgáltatások elérhetősége is kulcsfontosságú – mutatott rá Gyürk András. E téren a köz- mellett a versenyszférában is egyre nő az igény, emiatt üdvözlendő a jelentés célkitűzése, mely a kis- és középvállalkozások digitális átmenetét segíti elő. A kkv-k nem kerülhetnek versenyhátrányba a felgyorsult technológiai fejlődés miatt – fogalmazott.

A digitális fejlődés ugyanakkor magában rejti a veszélyt, hogy bárki aki, akár társadalmi helyzetéből, akár életkorából fakadóan kimarad, hátrányos helyzetbe kerül – figyelmeztetett Gyürk András. Éppen ezért kiemelt cél kell legyen az emberek hozzásegítése az alapszintű digitális műveltséghez, valamint a kiberbiztonsági és kiberhigiénés ismeretek elsajátításához. Hozzátette, a digitalizáció alapjaiban változtatja meg mindannyiunk életét, de ennek egyetlen polgár sem lehet a vesztese.

Kapcsolódó írásaink