Külföld

Az orosz elnök Jerevánban részt vesz a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete tanácskozásán

Putyin utoljára október közepén járt külföldön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az örmény fővárosba, Jerevánba érkezett, hogy részt vegyen a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) csúcstalálkozóján.

Az orosz elnök Jerevánban részt vesz a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete tanácskozásán
Vlagyimir Putyin
Fotó: kreml.ru

Az ülésén a résztvevők a szervezeten belüli együttműködés kulcsfontosságú területeire, valamint az aktuális nemzetközi és regionális problémákra összpontosítanak. Az ODKB-nek Oroszország és Örményország mellett tagja Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán, Azerbajdzsán azonban nem.

A tervek szerint Putyin találkozik Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő megjegyezte, hogy az államfőnek „lehetősége lesz beszélni” Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel is.

Két hete, a RIA Novosztyi orosz hírügynökség arról számolt be, hogy Putyin jereváni látogatásának napirendjén az örmény–azeri összecsapások is szerepelni fognak.

Az Azerbajdzsán és Örményország közötti, már két háborút is kirobbantó fegyveres összetűzések Hegyi-Karabahban már évtizedek óta zajlanak. Az örmény többségű terület Azerbajdzsán nemzetközileg elismert része, de 2020-ig nagyrészt örmény ellenőrzés alatt állt.

Putyin utoljára október közepén járt külföldön, amikor a szovjet utódállamok többségét tömörítő Független Államok Közösségének (FÁK) államfői a kazahsztáni Asztanában tartottak csúcstalálkozót.

Kapcsolódó írásaink