Külföld

Kamala Harris: Washington Manila mellett áll

Washington kiáll Manila mellett minden, a Fülöp-szigeteket érő „megfélemlítés és kényszerítés” ügyében, a két ország szövetsége szoros – jelentette ki kedden az Egyesült Államok alelnöke a Fülöp-szigeteki Palawanon tett látogatásán, egyúttal a nemzetközi szabályok és normák betartását sürgette a Dél-kínai-tengeren és az egész világon.

Kamala Harris: Washington Manila mellett áll
Kamala Harris hangsúlyozta az Egyesült Államok minden megfélemlítési kísérlet ellen kiáll, ami a Fülöp-szegeteket éri
Fotó: AFP/Nicholas Kamm

Beszédében Harris kitért a hágai székhelyű Állandó Választottbíróság 2016-os döntésére, mely szerint Kínának nincs történelmi előjoga a Dél-kínai-tenger természeti kincseihez, és a döntést kötelező érvényűnek nevezte.

A nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egészét Kína követeli magának, és több szigeten katonai támaszpontokat hozott létre a térségben. A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeit azonban a Fülöp-szigetek mellett Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja.

Manila 2016-ban nyert pert az Állandó Választottbíróságon Kínával szemben, Peking azonban a döntést nem fogadta el.

Palawanon az alelnök egyebek között találkozott a helyi parti őrséggel is, és hangsúlyozta: több ország mellett az Egyesült Államok gazdasága is nagy mértékben függ a Dél-kínai-tengeren „naponta áthaladó dollármilliárdoktól”.

Elmondta: látogatása célja egyebek között a partnerség megerősítése, új gazdasági lehetőségek létrehozása, illetve a régiós béke és stabilitás fenntartása.

Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a palawani halászközösségek megélhetését, illetve a helyi ökoszisztémát nagy mértékben veszélyeztetik azok az idegen hajók, melyek illegálisan hatolnak be az ország felségvizeire azért, hogy engedély nélkül halásszanak.

Harris a hét végén érkezett a Fülöp-szigetekre, hétfőn pedig ifjabb Ferdinand Marcos elnökkel is egyeztetett.

Kapcsolódó írásaink