Külföld

Több tucat halálos áldozata és több száz sebesültje van a Jávát megrázó földrengésnek

A legfrissebb sajtójelentések szerint immár legalább 162 halálos áldozata és 700 sérültje van az indonéziai Jáva szigetén hétfőn történt 5,6-es erősségű földrengésnek – közölte Ridwan Kamil, Nyugat-Jáva tartomány kormányzója, hozzátéve: félő, hogy a számok még tovább emelkednek.

Több tucat halálos áldozata és több száz sebesültje van a Jávát megrázó földrengésnek
A földrengésben több mint 300 ház összedőlt vagy megrongálódott
Fotó: STR / AFP

A jelentések szerint több mint 13 ezer ember vált hajléktalanná.

A mentőcsapatok összedőlt épületek romjai alatt kutatnak túlélők után, a földcsuszamlások által elzárt területekre is próbálnak eljutni.

A földmozgás epicentruma Jáva nyugati részén, Cianjur településen volt, Jakartától 75 kilométerre délkeletre, 10 kilométeres mélységben – közölte az indonéz meteorológiai és geofizikai intézet (BMKG). A földmozgást követő két órában legalább 25 utórengést észleltek.

A földrengésben több mint 300 ház összedőlt vagy megrongálódott, köztük egy iszlám bentlakásos iskola, egy kórház és több más középület is.

A földmozgás erejét még a fővárosban, Jakartában is érezni lehetett, ahol több helyen az utcára szaladtak ki az emberek. Az érintett térségben nincs áram, a kommunikációs csatornák akadoznak – közölte a helyi katasztrófaelhárítási hivatal.

A Metro TV helyi televízió felvételei szerint sérültek százait próbálták ellátni az egyik kórház parkolójában Cianjur városban.

A 270 millió lakosú, 18 ezer szigetből álló Indonézia a Tűzgyűrű nevű vulkáni övön fekszik, abban a Csendes-óceán partjain végigfutó széles, sávszerű földrajzi régióban, ahol különösen sok működő és szunnyadó vulkán helyezkedik el, és ahol gyakran fordulnak elő földrengések. Jakartában azonban csak ritkán érezni a hatásukat.

Legutóbb februárban volt egy 6,2-es erősségű földrengés, amelyben 25 ember meghalt, és több mint 460 ember megsérült Nyugat-Szumátra tartományban.

A szigetország északi részénél 2004-ben bekövetkezett, 9,1-es erősségű földrengés és az azt követő szökőár pedig mintegy 226 ezer ember halálát okozta Indonéziában, Srí Lankán, Indiában, Thaiföldön és kilenc további országban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom