Külföld

A kínai parti őrség rövid időre bekerítette a Fülöp-szigeteki haditengerészet egyik hajóját

A kínai parti őrség bekerítette a Fülöp-szigeteki haditengerészet egyik hajóját a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású szigeténél, és magához vette a hajó vontatta tárgyat, amelyről egyik fél sem adott bővebb információt – derül ki a Fülöp-szigeteki tengeri hatóságok hétfői tájékoztatásából.

A kínai parti őrség rövid időre bekerítette a Fülöp-szigeteki haditengerészet egyik hajóját
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Dario Pignatelli

Az Alberto Carlos, altengernagy jegyezte közleményben arról számolnak be, hogy a kínai fél elvágta a vontatókötelet, úgy szerezte meg a csupán „lebegő tárgynak” nevezett terhet, melyet a hadsereg a vitatott hovatartozású, a Fülöp-szigetek fennhatósága alatt álló Thitu-szigetektől 730 méterre nyugatra észlelt.

A sziget környékén a kínai haditengerészet nagy erőkkel van jelen.

A közleményben nem tértek ki arra, mi volt a szóban forgó tárgy, és a kínai fél sem tájékoztatott arról, miért vette magához.

A Daily Inquirer című Fülöp-szigeteki lap szerint az incidens után néhány órával a környéken robbanásokat lehetett hallani.

Az összetűzés vasárnap, néhány órával Kamala Harris amerikai alelnök Fülöp-szigetekre érkezte előtt történt.

Peking a nyersanyagokban gazdag Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, viszont a térség egyes részeire a Fülöp-szigetek mellett Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is igényt tart.

Saját követeléseit Peking azzal támasztja alá, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását.

Kapcsolódó írásaink