Külföld

New York állam nyugati részét belepte a hó

Az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat adatai szerint az Erie-tó mellett fekvő Orchard Parkban, Buffalo egyik elővárosában 196 centiméter a hóvastagság

A meteorológiai szolgálat azt jelezte, hogy vasárnap és a jövő hét első felében újabb hóvihar éri el New York állam nyugati területeit.

New York állam nyugati részét belepte a hó
Mintegy 2 méter hó esett New York államban
Fotó: idokep.hu

Az Erie-tó közelében újabb mintegy 40, az Ontario-tó partján pedig mintegy 60 centiméter friss hóra számítanak. A télies időjárás miatt az Egyesült Államok öt északkeleti államában van érvényben figyelmeztetés.

New York állam kormányzója, Kathy Hochul szombaton arra kérte az állam érintett térségében élőket, hogy maradjanak otthon a következő 4-5 napban, és szerezzenek be elegendő élelmet.

A hóvihar miatt a közösségi közlekedés akadozik, és számos repülőjáratot töröltek.

A rendkívüli időjárás miatt Detroitba helyezték át Buffalo profi amerikaifutball-csapatának vasárnapi hazai mérkőzését a nagy rivális Cleveland ellen, miután a pályájukat is több tíz centiméteres hóréteg borítja.

A New York államban kialakult hóviharokat az úgynevezett „tóhatás” okozta, amelynek lényege, hogy az Erie-tó és az Ontario-tó feletti párát a jeges szél a partvidéki területek fölé sodorja, ahol havazás formájában csapódik ki, ami helyenként dörgéssel és villámlással is együtt jár.

Kapcsolódó írásaink

Brutális szél, extrém hóvihar

ĀJárhatatlan a Tátra, elsodorta a vihardagály a hamburgi halpiacot, Amerikában tíz keleti állam került a hó fogságába, Miamiban mínuszokat mértek