Krónika

Brutális szél, extrém hóvihar

Járhatatlan a Tátra, elsodorta a vihardagály a hamburgi halpiacot, Amerikában tíz keleti állam került a hó fogságába, Miamiban mínuszokat mértek

Pusztító vihar tombolt Németországban és Lengyelországban, de itthon is bőven volt dolguk a tűzoltóknak. A tengerentúlon is rossz a helyzet: az Egyesült Államok keleti része a hó fogságába került.

Brutális szél, extrém hóvihar
New York-i életkép: belepte a hó a Nagy Almát
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Tayfun Cosk

A viharos szél miatt több mint 680 ezer háztartás maradt áram nélkül Lengyelországban. A tengermelléki térségben vasárnap a széllökések az óránkénti 120–130 kilométeres sebességet is elérték. Hihetetlenül extrém időjárás uralkodik a Tátrában, itt a széllökések erőssége bőven meghaladja a 100 kilométeres óránkénti sebességet, emellett pedig hóvihar is tombol. A Lengyel-Öt-tó völgyében található egyik menedékház dolgozói szerint többméteres hótorlaszok vannak a hegyekben, ami ellehetetleníti a turisták leereszkedését, ráadásul lavinaveszély is van.

A Nadia nevű front orkán erejű széllel csapott le Németország északi tartományaira. A legerősebb, óránként 127 kilométeres sebességű széllökéseket szombaton mérték Schleswig-Holstein tartományban. A partvidéken sok helyen vihardagály keletkezett, a többi között a térség legnagyobb városában, Hamburgban, ahol víz alá került az egyik leghíresebb látványosság, a kikötői Fischmarkt (halpiac).

Nálunk is hatalmas széllökésekkel telt a vasárnap. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint hatvan helyszínre riasztották a tűzoltókat a károk miatt, ebből 34 volt budapesti. Győr-Moson-Sopron megye két településén, Ikrényben és Mosonszentmiklóson templomtornyot rongált meg a szél, míg Budapest I. kerületé­ben egy fa az úttestre, a XXI. kerületben személyautóra dőlt. A tűzoltókat több mint négyezer alkalommal riasztották.

Szinte belefulladnak a Kenan elnevezésű hóviharba az amerikaiak: az óránként hatvan kilométeres sebességű széllökések és a helyenként negyven centiméter vastag hóakadályok tíz államot és tízmillió embert érintettek New Englandtól Virginiáig, a látótávolság egy kilométer alá csökkent. Több mint ötezer repülőjáratot töröltek, miután New York és New Jersey állam kormányzója szükségállapotot hirdetett.Dél-Floridában, ahol ilyenkor általában húsz Celsius-fok felett van a hőmérséklet, a hétvégén fagypont alá hűlt a levegő. Miami egész környékén vészjelzést adtak ki. Az elmúlt napokban hatalmas mennyiségű forró csokoládé fogyott, mert hidegebb időben ennek fogyasztása hagyomány Miamiban.

Kapcsolódó írásaink