Külföld

Elon Musk szavazást indított Trump Twitter-fiókjának visszaállításáról

Szavazást indított a Twitter mikroblog felületén Donald Trump előző amerikai elnök fiókjának visszaállításáról Elon Musk, a platform új tulajdonosa.

Elon Musk szavazást indított Trump Twitter-fiókjának visszaállításáról
A Twitter vezére által indított szavazásra 24 óráig lehet leadni a voksokat
Fotó: AFP/Olivier Douliery

A szavazás közép-európai idő szerint szombat hajnalban kezdődött, a felhasználók 24 órán keresztül adhatják le voksukat. Szombat délelőttig mintegy 8 millió szavazó 52 százaléka engedné vissza Trumpot a Twitterre.

A szavazás elindításával együtt Musk a „Vox Populi, Vox Dei” latin közmondást posztolta ki, mely annyit tesz: a nép szava Isten szava.

Donald Trump volt amerikai elnök felhasználói fiókját az után függesztették fel, hogy szélsőségesebb támogatói Joe Biden jelenlegi elnök beiktatása előtt, 2021. január 6-án megostromolták az amerikai törvényhozásnak otthont adó Capitoliumot Washingtonban, tiltakozva a választási eredmények vélt meghamisítása ellen.

Musk pénteken már több olyan felhasználói fiók újbóli működését jóváhagyta, amelyeket korábban véglegesen felfüggesztettek a Twitter szabályzatának megsértéséért. Ismét hozzáfér a Twitter-fiókjához Jordan Peterson író, Kathy Griffin humorista, ahogy a konzervatív szatíraoldal, a The Babylon Bee is.

A dél-afrikai származású amerikai üzletember pár napja ultimátumot adott a Twitter dolgozóinak, miszerint vagy elkötelezik magukat a „hosszú órákig tartó, magas intenzitású” munka mellett, vagy szedhetik a sátorfájukat. A döntésre csütörtökig kaptak határidőt. Dolgozók százai inkább a távozás mellett döntöttek.

A cég szofterfejlesztőinek pénteken kiküldött, a Reuters hírügynökség által szemlézett e-mailben Musk arra kérte a Twitter megmaradt munkatársait, hogy képernyőfelvételekkel kísérve írjanak jelentést a szoftverkódokról és azok sikereiről. Ezenkívül személyesen is jelentkezniük kell San Franciscó-i irodájában, hogy „rövid, szakmai interjúk” segítségével beavassák őt a Twitter technológiájának rejtelmeibe.

Musk csütörtökön közölte a cég alkalmazottaival, hogy a Twitter irodái hétfőig zárva tartanak, ezzel egy időben az alkalmazottak kártyás beléptetését is felfüggesztik.

Az alkalmazottaknak küldött első tájékoztatójában Elon Musk közölte a Twitter munkatársaival, hogy megváltoztak a cég irányelvei, így a távmunka lehetőségét csak nagyon indokolt esetben adják meg, de a vállalat jövője is kérdéses „a közelgő gazdasági visszaesés” fényében. Több alkalmazott is jelezte, hogy pénteken már több munkahelyi felülethez nem fért hozzá, miután nem volt hajlandó elfogadni Musk ultimátumát és a megváltozott munkafeltételeket.

Kapcsolódó írásaink