Krónika

A Twitter elbocsátotta alkalmazottai felét

A Twitter mikroblog platform elbocsátotta alkalmazottainak felét – derül ki a cég biztonsági és integritásért felelős vezetője, Yoel Roth a tweetjéből.

A Twitter elbocsátotta alkalmazottai felét
A kép illusztráció
Fotó: AFP/Olivier Douliery

Roth közleménye szerint a félretájékoztatás és a káros tartalmak terjedésének megakadályozásáért felelős csapatának 15 százalékát érintik az elbocsátások.

Az elbocsátás mértékéről Roth tweetje volt az első megerősítés a Twitter részéről. Az „alkalmazottak fele” a Twitter esetében úgy 3700 főt jelenthet. Elon Musk, a cég tulajdonos-vezérigazgatója Twitter-üzenetben annyit közölt, hogy „minden elbocsátottnak, három hónapos végkielégítést ajánlottunk fel”.

A Twitter Egyesült Államokban alkalmazott dolgozói már csütörtökön csoportos keresetet nyújtottak be a cég ellen azzal a váddal, hogy nem tartja be a tömeges elbocsátásoknál előírt, 60 napos felmondási időt, ami sérti a kaliforniai és a szövetségi törvényeket.

Az elbocsátott alkalmazottak egy korábbi bejelentésnek megfelelően pénteken e-mailban kapták meg az értesítést, hogy ez az utolsó munkanapjuk a cégnél – jelentette a Bloomberg hírügynökség.

Az elbocsátásokat a cég vezérigazgatója azzal kommentálta, hogy „nem látott más lehetőséget”, mert a Twitter napi négymillió dollárt veszít a hirdetők távozása miatt. Ugyanis aktivistacsoportok nyomást gyakoroltak a nagy hirdetőkre, hogy vonják vissza reklámmegrendeléseiket. Musk egy pénteki befektetői konferencián ezt „az alkotmány első kiegészítése elleni támadásnak” nevezte.

Yoel Roth ugyanakkor megerősítette, hogy a Twitter továbbra is ellenőrzi a mikroblogüzenetek tartalmát azt követően is, hogy a milliárdos Elon Musk átvette a vállalatot. Musk nem sokkal Roth után maga is közölte, hogy „teljesen egyértelmű legyen, a Twitter továbbra is elkötelezett a tartalom ellenőrzése mellett”.

Kapcsolódó írásaink