Külföld

Litvánia segíti az ukrán energiaszektor újjáépítését

Beruházásokkal és felszerelésekkel segíti Litvánia Ukrajnát abban, hogy újjáépítse az orosz támadások következtében megrongálódott energetikai infrastruktúráját – közölte pénteken a vilniusi energiaügyi minisztérium.

Litvánia segíti az ukrán energiaszektor újjáépítését
Az orosz rakétatámadások következtében Ukrajnában mindennaposak az áramkimaradások
Fotó: pexels-photo

A litván energiaszektorban működő cégek és szervezetek a háború február végi kezdete óta már hárommillió euró értékben juttattak el eszközöket – generátorokat, tüzelőanyagot, transzformátorokat – Kijevnek.

A támogatást további kétmillió euró értékű felszereléssel tervezik folytatni – közölte a tárca.

„Oroszország szándékosan az ukrán energetikai infrastruktúrát igyekszik lerombolni. Információink szerint az infrastruktúra 40 százaléka szenvedett károkat, ami Ukrajna-szerte több mint 400 kritikus fontosságú objektumot jelent” – mondta el Dainius Kreivys litván energiaügyi miniszter.

Hozzátette: Litvánia azon kevés országok közé tartozik, ahol még rendelkezésre állnak olyan szovjet időkbeli berendezések, amelyeket az ukrán energiaszektorban tudnak hasznosítani.

Az orosz rakétatámadások következtében Ukrajnában mindennaposak az áramkimaradások, Kijev közlése szerint mintegy tízmillió ember érintett az országban.

Kapcsolódó írásaink