Külföld

Közös légi hadgyakorlatot tartott Dél-Korea és az Egyesült Államok

Ez volt a válasz az újabb phenjani rakétakilövésre

Közös légi hadgyakorlatot tartott Dél-Koreai és az Egyesült Államok pénteken válaszul a néhány órával korábban végrehajtott észak-koreai rakétakilövésre.

Közös légi hadgyakorlatot tartott Dél-Korea és az Egyesült Államok
Észak-Korea péntek hajnalban lőtt ki interkontinentális ballisztikus rakétát, amely Tokió szerint több száz kilométert tett meg
Fotó: Anthony WALLACE / AFP

A dél-koreai védelmi minisztérium azt közölte, hogy a műveletben dél-koreai F–35A típusú vadászrepülőgépeket és az amerikai hadsereg F–16-os gépeit is bevetették.

A hadsereg tájékoztatása szerint a műveleten az észak-koreai rakétalétesítmények esetleges célbavételét gyakorolták.

„A szövetségesek megmutatták, határozottan tudnak reagálni bármilyen fenyegetésre, provokációra, beleértve Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétáit (ICBM) is” – áll a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának közleményében.

Észak-Korea péntek hajnalban lőtt ki interkontinentális ballisztikus rakétát, amely Tokió szerint több száz kilométert tett meg, és körülbelül 210 kilométerre Hokkaido szigettől csapódott be a tengerbe.

Jun Szok Jol dél-koreai elnök szigorú szankciókat sürgetett Észak-Korea ellen a rakétakísérlet miatt. A dél-koreai Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) rendkívüli ülésén az elnök a megerősített kiterjesztett elrettentés életbe léptetésére szólított fel az észak-koreai fenyegetésekkel szemben.

Hamada Jaszukazu japán védelmi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a rakéta potenciálisan elérhette volna az Egyesült Államok egész szárazföldi területét.

Az interkontinentális ballisztikus rakéták a leghosszabb hatótávolságú észak-koreai fegyverek, és Phenjan azon dolgozik, hogy akár az Egyesült Államokat is elérhesse velük. Észak-Korea több évig szüneteltette a kísérleteket ezekkel a rakétákkal, de idén felújította a teszteket.

Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok vezetői múlt hét végi találkozójukon a biztonsági együttműködés egymás közötti fokozásáról állapodtak meg.

Kapcsolódó írásaink