Külföld

Be kell tartani az ígéreteket

Uniós biztos: Ha megállapodunk a magyar helyreállítási tervről, a javasolt reformokat hatékonyan kell végrehajtani

Amennyiben az Európai Bizottság megállapodik Magyarországgal a helyreállítási tervvel kapcsolatban, akkor a magyar kormány által javasolt reformintézkedéseket nagyon fontos lesz hatékonyan és erőteljesen végrehajtani – jelentette ki Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos pénteken Brüsszelben.

Be kell tartani az ígéreteket
Egyre többen bírálják az Európai Parlamentet, amiért két székhelye van
Fotó: The Guardian

Reynders az uniós tagállamok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek pénteki tanácskozása után adott sajtótájékoztatóján elmondta: a magyar igazságügyi függetlenség terén az uniónak továbbra is aggályai vannak, ezért fontos hogy a magyar kormány foglalkozzon ezzel a területtel. Mint mondta, Varga Judit igazságügyi miniszterrel tartott tárgyalásai nagyon konstruktív módon zajlottak e kérdésben és „maximálisan kihasználták megbeszéléseiket a politikai befolyástól mentes magyar igazságszolgáltatás védelme érdekében”.

Hangsúlyozta: a legújabb fejlemények azt mutatják, hogy a magyar igazságszolgáltatás függetlensége sürgős védelemre szorul. Példaként említette, hogy júliusban az Országos Bírói Tanács megállapította, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöke 2021-ben több bírót jogellenesen nevezett ki. Megjegyezte továbbá, hogy e hónap elején a kormánypárti média lejárató kampányt folytatott az Országos Bírói Tanács két bírája ellen, miután találkoztak a magyarországi amerikai nagykövettel.
„Az ilyen személyes támadások indokolatlanul nagy nyomást gyakorolnak a bírói függetlenséget garantálni hivatott testületre, és súlyos jogállamisági aggályokat vetnek fel” – tette hozzá.

Reynders elmondta, hogy a 7-es cikk szerinti eljárás keretében megtartott ötödik, pénteki meghallgatáson rámutatott az jogállamiság magyarországi helyzetének több aggályos területére. A véleménynyilvánítás szabadságát illetően kiemelte, hogy a magyar médiafelügyeleti hatóság, a Médiatanács teljes egészében a kormánypárt által jelölt tagokból áll. A bizottság az uniós bírósághoz fordult, mert a Médiatanács megtagadta a független Klubrádió műsorszolgáltatásának megújítását, ami véleményünk szerint jogsértésnek minősül – emlékeztetett.

Hozzátette: a bizottság amiatt is az uniós bírósághoz fordult, mert azok a jogi rendelkezések, amelyek tiltják vagy korlátozzák a 18 év alattiak hozzáférését olyan médiatartalmakhoz, amelyek a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jelenítik meg, sértik az uniós jogot, az emberi méltóságot és a megkülönböztetésmentesség elvét.
Reynders ezenkívül felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány veszélyhelyzeti intézkedései, amelyeket az ukrajnai háborúra hivatkozva vezetett be, indokolatlanul beavatkoztak a vállalkozások működésébe.
„Ez a kép azt mutatja, hogy a jogállamiság számos területén még mindig elég jelentős aggályok vannak. Fontos azonban, hogy a kommunikációs csatornák nyitva maradjanak” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a bizottság mindig kész a párbeszédre.

Mikulás Bek uniós ügyekért felelős cseh miniszter a soros cseh uniós elnökséget képviselve elmondta: a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló pénteki meghallgatás azt mutatta, hogy egyes tagállamok úgy vélik, Magyarországon történt előrelépés, de más tagországok fenntartják aggályaikat.
 

Kapcsolódó írásaink