Külföld

Kijev is részt vesz a Lengyelországban történt robbanások kivizsgálásában

Volodimir Zelenszkij továbbra is kételkedik benne, hogy ukrán légivédelmi rakéták okozták két ember halálát kedden Lengyelországban, ezért Kijev – Varsó beleegyezésével – szakértőket küld a szomszédos országba. Közben jelentések szerint az oroszok csütörtökön tovább lőtték Ukrajnát.

Kijev is részt vesz a Lengyelországban történt robbanások kivizsgálásában
A lengyelországi rakétatalálat helyszíne
Fotó: Facebook/Mitrovits Miklós

Ukrán szakértők is részt vesznek a kedden történt lengyelországi rakétaincidens körülményeinek kivizsgálásában – jelentette be Volodimir Zelenszkij csütörtökön a Bloomberg New Economy Forum elnevezésű rendezvényen. „Tegnap megkaptuk a megerősítést, hogy szakembereink részt vesznek a nyomozásban. A vizsgálat befejezéséig nem tudjuk pontosan megmondani, hogy melyik rakéta vagy azok részei estek Lengyelország területére” – mondta az ukrán elnök az MTI tudósítása szerint, majd hozzátette: a kráter átmérője alapján úgy véli, azt nem okozhatták csupán egy légelhárító rakéta maradványai. Kijelentette: „nem tudja pontosan”, hogy mi történt, ahogy a „világ sem tudja száz százalékban.” 

A távirati iroda felidézte továbbá, hogy az ukrán elnök a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzé tett egy videót egy orosz rakéta csütörtök reggeli becsapódódásáról a kelet-ukrajnai Dnyipro városában. „Itt egy újabb megerősítés Dnyipróból, hogy az (orosz) terroristák békét akarnak. A terrorista állam valójában annyi fájdalmat és szenvedést akar okozni az ukránoknak, amennyit csak lehetséges” – ironizált a felvétel kisérőszövegében. 

Valentin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója közben arról tájékoztatott, hogy a régió központjában, Dnyipróban két infrastrukturális létesítményben keletkeztek károk, és 14 polgári lakos sérült meg, köztük egy 15 éves lány. Az ukrán légierő közölte, hogy csütörtök reggel az orosz erők 18 rakétát és 6 drónt lőttek ki Ukrajna területére. Jurij Ihnat, a légierő szóvivője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy több mint tíz Sz-300-as rakétát lőttek ki az orosz erők. A Kaszpi-tenger térségéből és a volgodonszki régióból stratégiai repülőgépeket is bevetettek. Kilenc repülőgép vett részt az Ukrajna elleni csapásokban, 18 rakétát lőttek ki – mondta. A légierő képviselője megjegyezte, hogy ezúttal nem sikerült olyan hatékonyan semlegesítenie a légvédelemnek a légi célpontokat, mint kedden, így egyes objektumokat találat ért. Tisztázta, hogy az ellenség a dnyipropetrovszki régió gázipari és védelmi vállalatait sújtotta. Az oroszok emellett Kijev térsége és a központi régiók ellen is rakétatámadásokat indítottak.

Jurij Ihnat kiemelte, hogy a központi légi parancsnokság felelősségi övezetében négy rakétát semmisítettek meg. Ezenkívül a pilóták lelőttek hat iráni gyártású Shahíd drónt, amelyeket az orosz erők Fehéroroszország területéről indítottak. Olekszandr Sztaruh, Zaporizzsja megye kormányzója arról adott hírt, hogy éjszaka orosz rakétatámadás érte a régióban lévő Vilnyanszk települést, aminek következtében legalább négy helyi lakos életét vesztette.

Kapcsolódó írásaink