Külföld

Németh Zsolt: Magyarország és Törökország hasonlóan közelíti meg a háború kérdését

A mostani megbeszélés középpontjában a háború állt

Magyarország és Törökország hasonlóan közelíti meg a háború kérdését, mindketten kulcsfontosságúnak tartják, hogy minél előbb kezdődjön meg az a diplomáciai egyeztetés, amely elvezethet a fegyverszünethez és a békemegállapodáshoz – mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, miután megbeszélést folytatott török kollégájával Budapesten.

Németh Zsolt: Magyarország és Törökország hasonlóan közelíti meg a háború kérdését
Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Akif Cagatay Kilic, a török parlament, a nagy nemzetgyűlés külügyi bizottsága elnöke megbeszélésük után sajtótájékoztatót tartanak az Országházban
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Akif Cagatay Kiliccsel, a török parlament, a nagy nemzetgyűlés külügyi bizottsági elnökével tartott találkozót követően Németh Zsolt a közös sajtótájékoztatón kifejtette: százéves múltra tekint vissza a magyar–török diplomáciai kapcsolat, az elkövetkező időben több találkozóra is sor kerül, és remélhetőleg Recep Tayyip Erdogan török elnök is ellátogat Magyarországra.

Hangsúlyozta: a mostani megbeszélés középpontjában a háború állt. Törökország fontos közvetítő szerepet tölt be Ukrajna és Oroszország között, sok nehéz kérdésben diplomáciai közvetítő – mondta.

Kitért rá: Törökországnak komoly szerep jut a migráció tekintetében is. Lényeges, hogy az EU és Törökország közötti megállapodás megvalósuljon, Törökország kapja meg a szükséges forrásokat, hogy továbbra is elláthassa feladatát a migrációs hullám megakadályozásáért – jelentette ki.

Németh Zsolt szerint emellett Törökországnak Európa és Magyarország energiaellátása szempontjából is jelentős a szerepe, amely különösen felértékelődik az európai szankciós infláció miatt.

Akif Cagatay Kilic megköszönte Magyarország támogatását, amelyet a vasárnapi isztambuli robbantást követően nyújtott országának. Továbbá ugyancsak a háborút emelte ki a találkozó megfontosabb témájaként, és azt mondta: Magyarország és Törökország sok erőfeszítést tesz a békéért.
 

Kapcsolódó írásaink