Külföld

A párizsi–pekingi kapcsolatok mélyítéséről egyeztetett a francia és a kínai államfő

A francia elnök sürgette kínai hivatali partnerét, gyakoroljon nyomást Vlagyimir Putyin orosz elnökre

Az ukrajnai háború lezárásával és a klímaváltozás elleni harccal kapcsolatos közös erőfeszítésekről, a nukleáris fenyegetés elleni fellépésről, valamint a Párizs és Peking közötti együttműködés mélyítéséről egyeztetett kedden Emmanuel Macron francia és Hszi Csin-ping kínai elnök Balin, a G20-csoport állam- és kormányfői találkozójának margóján.

A párizsi–pekingi kapcsolatok mélyítéséről egyeztetett a francia és a kínai államfő
Emmanuel Macron francia elnök találkozója Hszi Csin-ping kínai elnökkel a G20-as csúcstalálkozón az indonéz Balin
Fotó: Ludovic MARIN / AFP

A találkozót követő Twitter-üzenetében Macron leszögezte: a Franciaország és Kína közötti szoros együttműködésnek kulcsszerepe van az ukrajnai háború lezárásában, amelyet Párizs és Peking is támogat.

Az Elysée-palota közleményében arról tájékoztatott, hogy a francia elnök sürgette kínai hivatali partnerét, gyakoroljon nyomást Vlagyimir Putyin orosz elnökre annak érdekében, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz, elkerülendő az ukrajnai háború további súlyosbodását.

A világ stabilitása Kína érdeke is – hangsúlyozta Emmanuel Macron francia államfő Hszi Csin-pingnek.

Hszi Csin-ping méltatta az európai államok békére irányuló erőfeszítéseit, és ismét határozottan felszólalt az atomfegyverek bevetése ellen – áll az Elysée-palota közleményében.

A francia elnök egyik tanácsadója elmondta, a kétoldalú egyeztetésen az államfők megállapodtak abban, hogy több területen, egyebek között a mezőgazdaság terén is mélyítik országaik kapcsolatát.

Macron 2023 elején Kínába látogat, amennyiben a Covid–19-cel kapcsolatos egészségügyi rendelkezések ezt lehetővé teszik – tette hozzá Párizs.

Hszi Csin-ping felszólította Macront, álljon ki az Európai Unióban a szervezet „független és pozitív" Kína-politikájáért, és teremtsen megfelelő, kedvező légkört a kínai befektetések számára Franciaországban.

„A feleknek tiszteletben kell tartaniuk egymás legfontosabb érdekeit, mélyíteniük kell az együttműködést és bátorítaniuk kell az új kezdeményezéseket a zöldenergia, valamint a technológiai és tudományos innovációk terén" – tájékoztatott az egyeztetést követően a kínai külügyminisztérium.

Hszi Csin-ping a megbeszélésen leszögezte: „a világ új, változásokkal teli korszakba lépett, melyben Kínának és Franciaországnak, valamint Kínának és az Európai Uniónak meg kell őriznie a függetlenségét és nyitottságát" – tudatta a Hszinhua kínai hírügynökség.

Kapcsolódó írásaink