Külföld

Panaszkodnak a bangladesi vendégmunkások Erdélyben

Nem azt a munkát kapták az Erdélybe érkező bangladesi vendégmunkások, amit korábban ígértek nekik. Sőt még fizetést sem adtak nekik.

Panaszkodnak a bangladesi vendégmunkások Erdélyben
Vendégmunkások (képünk illusztráció)
Fotó: Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand

A romániai munkaerő Nyugatra vándorlása és a népességfogyás miatt egyre nagyobb a dolgos kezek hiánya az országban, amit egy ideje ázsiai vendégmunkásokkal igyekeznek pótolni – olvasható a Főtér hétfői cikkében. Azonban ez nem mindig jól végződő történet – például most egy Nagyszebenbe, egy építkezési céghez villanyszerelőnek kiközvetített bangladesi férfi panaszkodott arra, hogy nem csupán nem azt a munkát végzi, amit ígértek neki, de jóformán rabszolgaként dolgoztatják. Mindennek tetejében az ígértnél kevesebb pénzért, és a szállása sem megfelelő.

Az érintettnek havi hatszázötven dolláros fizetést ígértek, emellett ingyenes szállással is hitegették olyformán, hogy egy lakásba legfeljebb három-négy személyt költöztetnek. A férfinak különböző illetékek, a repülőjegy, a vízum és közvetítői díjak fejében összesen csaknem hétezer eurónak megfelelő összeget kellett letennie az asztalra a közvetítő cégnek, amihez kölcsönöket vett fel. Amikor azonban megérkezett Romániába hetvenkét társával együtt, elkezdődött a kálváriájuk. A szállásuk pocsék volt, az építkezési cég pedig, amelyhez eredetileg leszerződtek, néhány nap után egyszerűen „eladta” őket egy másik vállalatnak. Itt pedig már gyakorlatilag rabszolgaként dolgoztatják őket, sőt mindenért fizetniük kell.

Banglades romániai nagykövete, Daud Ali az ügy kapcsán arról beszélt, tud a jelenségről, de nehéz fellépni ellene, mert az emberek félnek megnevezni a felelősöket. A kimutatások szerint egyébként csak idén hétezer bangladesi érkezett Romániába.

Kapcsolódó írásaink