Külföld

Több mint 3 millió gyermek dolgozik rabszolgaként

Minden erőfeszítés ellenére nő a kihasznált menekültek száma

Többnyire nők és gyermekek, napjainkban körülbelül 51 milliónyian végeznek kényszermunkát vagy élnek kényszerházasságban a Migrációkutató Intézet jelentése szerint. A jelenség ráadásul nem csak a harmadik világot érinti, hanem például az Egyesült Államokat is.

Több mint 3 millió gyermek dolgozik rabszolgaként
Szakértők szerint félő, hogy megismétlődhetnek azok a képsorok, amelyeket a 2015-ös menekültválság során láthattunk.
Fotó: The New York Times

Több mint 280 millió fő – az ENSZ becslései szerint ennyien hagyták el az otthonukat 2020-ban; a migránsok 48 százaléka nő és leány, 15 százaléka 20 éven aluli. Idén, kizárólag az orosz–ukrán háborúval összefüggésben csaknem 8 millióan menekültek döntően az Európai Unió tagállamaiba, részben hazánkba, ahol teljes ellátásban részesülnek, ideértve az oktatást, az orvosi kezeléseket. A Migrációkutató Intézet jelentése azonban rámutat: sokaknak nincs ilyen szerencséje. 

2021-ben 10 millió fővel emelkedett a modernkori rabszolgaságban élők száma a 2016-os globális becslésekhez képest. Napjainkban 51 millió ember él kényszermunka vagy kényszerházasság terhe alatt. A nők és a gyermekek továbbra is a legkiszolgáltatottabbak – olvasható a közleményükben, amely hozzáteszi: több mint 1,6 millió kiskorú szexuális kizsákmányolás áldozata. A kényszermunkások közül csaknem minden nyolcadik kiskorú – 3,3 millió fő.

Mindez azért is meglepő, mert a kényszermunka áldozatainak több mint fele és a kényszerházasságok áldozatainak negyede a magas és közepes jövedelmű országokban él. A migránsok különösen kiszolgáltatottak a modernkori rabszolgaság egyes formáinak, háromszor nagyobb valószínűséggel dolgoznak kényszermunkában, mint a nem migráns felnőttkorú munkavállalók – írta az intézet.

Érdemes hozzátenni: az Egyesült Államok határrendészeti, bevándorlási és nyomozóhatóságainak adata szerint Amerikában például évente átlagosan 17500 kül- és 400 ezer belföldi személy esik az embercsempészek és rabszolgakereskedők áldozatául, a 80 százalékuk nő és gyermek.

Kapcsolódó írásaink