Külföld

Magyar felirat is kell az emléktáblákra Romániában

Romániában a jövőben ezentúl magyar nyelven is kötelezően feliratozni kell azokat a kihelyezett emléktáblákat, köztéri alkotásokat, műemlékeket, amelyek valamilyen formában a közösséghez kötődnek. A törvénymódosítás másik jelentős újítása, hogy jórészt decentralizálja az ilyen jellegű művek kihelyezésére vonatkozó eljárásokat.

Magyar felirat is kell az emléktáblákra Romániában
Nincs több vita (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Jelentős, az erdélyi magyar kisebbség életét megkönnyítő sikerről számolt be hétfőn a helyi sajtó. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleménye szerint Romániában a jövőben ezentúl magyar nyelven is kötelezően feliratozni kell azokat a kihelyezett emléktáblákat, köztéri alkotásokat, műemlékeket, amelyek valamilyen formában a közösséghez kötődnek.

Nemcsak azokon a településeken kell alkalmazni ezt az előírást, ahol honfitársaink aránya meghaladja a közigazgatási törvényben megszabott húszszázalékos küszöbértéket, hanem mindenütt, ahol „hozzánk” kötődő alkotást, emléktáblát helyeznek ki – emelte ki a közleményben Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese.

A törvénymódosítás másik jelentős újítása, hogy jórészt decentralizálja az ilyen jellegű művek kihelyezésére vonatkozó eljárásokat. Így ezentúl a művelődési minisztérium jóváhagyása helyett elegendő a szaktárca megyei kirendeltségének beleegyezését megszerezni. A jogszabály egy olyan internetes felület elkészítésére is kiterjed, amelyen minden köztéri alkotás megtalálható, a feliratozásokat pedig QR-kódokkal is ellátják, amelyek további információkat nyújtanak az érdeklődőknek.

Kapcsolódó írásaink