Külföld

Zelenszkij rákényszerülhet a megegyezés keresésére – INTERJÚ

Illúzió volt azt hinni, hogy az amerikai félidős választásokat követően azonnal megkezdődhet az ukrajnai konfliktus békés rendezése, ám ahogy a lapunknak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő, Horváth József elmondta, a szakértői szinten zajló egyeztetések nagyobb sújt kaphatnak, hiszen a felsőházban kialakult republikánus többség megakadályozhatja, hogy Joe Biden feneketlen hordóként, ellenőrizetlenül öntse a pénzt Ukrajnába.

Zelenszkij rákényszerülhet a megegyezés keresésére – INTERJÚ
Zelenszkijt nehéz helyzetbe hozhatja, ha nem is kevesebbet, de csupán ellenőrzötten kapja az amerikai pénzeket
Fotó: AFP

– Hatalmas várakozás előzte meg az Egyesült Államokban kedden megtartott félidős választásokat. Milyen következményei lehetnek az eddig már megismert eredménynek?

– Olyan erősségű republikánus hullám, amelyet számos elemző várt, nem következett be, illetve mérsékeltebb hullámmá szelídült. Ennek eredményeként az alsóházban egy erős többségük lesz a republikánusoknak, viszont a felsőházban továbbra is egy patthelyzettel állunk szemben. Ezért úgy gondolom, hogy az Egyesült Államok külpolitikai irányultságában jelentős változásra nem számíthatunk, arra viszont igen, hogy az alsóházi republikánus többség sokkal inkább kontroll alatt akarja tartani azokat a pénzkiáramlásokat, amelyekkel pillanatnyilag mindenféle ellenőrzés nélkül támogatják Ukrajnát, amelyről nem lehet tudni, hogy ezek a pénzek valóban odaérkeznek, amire szánják azokat, vagy kézen közön a korrupció kapcsán eltűnik. A későbbiekben látnunk kell azt is, hogy az Egyesült Államok stratégiai céljait illetően Kína, Oroszország vagy a legújabb események kapcsán Irán ügyében mennyire fogja Joe Biden mostani ígéreteihez híven bevonni a republikánusokat a döntéseibe.

– Az utóbbi napokban számos elemzés jelent meg arról, hogy Oroszország és Ukrajna milyen módon tudna megegyezni, így közelebb kerülve a békekötéshez. Ez véletlen, vagy összefüggésben áll a félidős választásokkal?

– Ezt akkor tudjuk helyesen értelmezni, ha a megfelelő összefüggésben vizsgáljuk. Ezek a cikkek nyilvánvalóan tudatosan kiszivárogtatott információk voltak, amelyekkel a jelenlegi kormányzat azt kívánta hangsúlyozni a választók felé, hogy ők a megegyezésre törekednek a mihamarabbi béke érdekében. Az egyértelmű volt eddig is, hogy szakértői szinten, nem a klasszikus diplomáciai csatornákon, de folyik ez az egyeztetés az Egyesült Államok és Oroszország között. A másik oldalról tekintve ezt a kérdést, úgy látom, a médiaszakemberek nagyon tudatosan építették föl az elnök közvetlen környezetében, hogy Joe Biden keményen utasította az ukrán elnököt, Zelenszkijt az engedékenyebb hangokra, és hogy az oroszok irányában igyekezzen lépéseket tenni a megegyezés felé. Éppen ezért nekünk ezeket a felvetéseket az amerikai belpolitikai élet színpadán belül kell értelmezni.

– Ez azt jelenti, hogy a felvetések csupán a választási kampány időszakára vonatkoztak, ezért a következő időszakban ismét a keményvonalas politika érvényesül, vagy a megegyezés felé tolódik el az amerikai külpolitika?

– Szakértői szinten, tehát a háttérben elindulhat egy folyamat a megegyezés irányába, viszont azzal is tisztában vannak a demokraták, hogy ha a republikánusok nem is kívánják megakadályozni Ukrajna további támogatását anyagilag és fegyverszállításokkal, de a pénzek felhasználásának jobban utánanéznek, és adott esetben azzal reálisan számolni kell, hogy lassabban történnek majd meg a milliós vagy milliárdos nagyságrendű dollárátutalások. Ez pedig Ukrajna jelenlegi gazdasági, bel- és biztonságpolitikai helyzetében arra kényszerítheti az ország vezetését, hogy megpróbáljon egy értelmes kompromisszum felé nyitni Oroszország irányába, mert ha nem érkeznek meg időben az amerikai pénzek, akkor leáll az ukrán állam működése.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom