Külföld

A Szenátus még billeg a demokraták és a republikánusok közt

Georgiában lehet, hogy lesz második forduló

Kedden félidős választásokat tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A szavazatok összeszámlálása javában tart, de a szakértők egyetértenek abban, hogy a voksolás mind a képviselőház, mind a szenátus összetételében jelentősebb változásokat hozhat. Az USA-n kívüli nemzetközi média egyik zászlóshajója, az Európában talán kevesebbet idézett, katari központú Al Jazeera is rajta tartja a szemét az eredmények alakulásán.

A Szenátus még billeg a demokraták és a republikánusok közt
Félidős szavazás az Amerikai Egyesült Államokban
Fotó: AFP/Ryan M. Kelly

Szerda délután azt lehet tudni, hogy a százfős Szenátusban jelenleg 48 képviselője van a Demokrata Párti és ideszámolt független jelöltöknek, és eggyel kevesebb, 47 a Republikánus Pártnak, a többséghez 51 képviselőre lenne szükség. A szenátorok mandátuma hat évre szól majd.

Ami a Képviselőházat illeti, a 435 helyet kétévente osztják újra, s itt várható jelentős fordulat. Szerdán délután a friss helyzet az, hogy 174 képviselői helyre választottak demokrata jelöltet, és 200 posztot máris a republikánusok foglalnak el, a többséghez 218 helyre lesz szükségük. 

Nagyon úgy fest, hogy az elnöki ciklus felénél a szavazók értékelik a demokraták és az államfő, Joe Biden munkáját is. Az eredmény tükrözi majd az amerikai emberek véleményét a vezető politikusaikról.

Objektum doboz

Az Al Jazeera megemlíti, hogy szerdán a figyelem Arizona, Nevada és Georgia államok felé fordul, amelyek kulcsot jelenthetnek a végső szenátusi győzelemhez, amely még mindig elérhető a republikánusoknak is. A demokraták Wisconsinban, Pennsylvaniában és Michiganben mind túlélték a republikánus kihívásokat. Eközben Texas, Georgia és Florida hivatalban lévő republikánus kormányzói több nemzeti profilú demokrata kihívását is átvészelték.

Kimberly Halkett a média washingtoni munkatársa szerint a szenátusban valószínűleg nem lesz olyan republikánus többség, amilyet a párt vezetői reméltek.

„Ez azt jelenti, hogy a republikánusok tervei közül sok valószínűleg nem valósul meg”– mondta, utalva néhány olyan nyomozásra, amelyet reméltek folytatni, beleértve a Biden-elnökséget vagy az irányváltást. „Egy nagyon megosztott Washingtonban sokkal többre folyosói munkára lesz szükség a dolgok elvégzéséhez, mint amit sok politikus megszokott”– mondta Halkett.

A szenátus sorsa meglehet, megint Georgia államban dől el. Ráadásul csak hetekkel a választást követően, mivel a hivatalban lévő demokrata párti Raphael Warnock és a republikánus kihívó, Herschel Walker között olyan szoros a verseny, hogy szükség lehet a december 6-i második fordulóra: a szavazatok több mint 99 százalékát összeszámolva Warnock kicsivel vezet a Donald Trump által támogatott egykori futballsztár Walkerrel szemben. Az Edison Research adatai szerint Warnock azonban még nem érte el az 50 százalékos küszöböt, ugyanis a harmadik jelölt, Chase Oliver a szavazatok 2 százalékát szippantotta le.

Kevin McCarthy szerint visszavették a Házat
Kevin McCarthy szerint visszavették a Házat
Fotó: AFP/Sarah Silbiger

Kevin McCarthy szerint a republikánusok nyertek a Házban

Az MTI arról számolt be, hogy az amerikai Kongresszus alsóházi republikánus kisebbség vezetője, Kevin McCarthy helyi idő szerint hajnali két órakor azt közölte, elegendő mandátumot nyertek ahhoz, hogy ki lehessen mondani, a republikánusok többségbe kerültek az alsóházban. Ahogy fogalmazott, „világos, hogy vissza fogjuk venni a Házat”. 

McCarthy a republikánusok washingtoni választási ünnepségén a győzelmet a republikánus képviselőjelöltek sokszínűségével indokolta. Azt mondta, hogy a párt szélesebbre tárja kapuit, mindenkinek helye van a Republikánus Pártban, aki hisz a szabadságban, a kemény munkában és az „amerikai álomban”.

A beszédében az emberek mindennapos problémáinak kezelését, a rendőrség támogatását, a gyerekek védelmét és elszámoltatható kormányzatot ígért. Megjegyezte, hogy reggelre Nancy Pelosi pártja kisebbségbe kerül. Ezzel a jelenlegi többséget adó demokrata házelnökre utalt.

Nancy Pelosi éjszaka tett nyilatkozatában visszautasította, hogy elismerje a vereséget, ahogy fogalmazott, jelöltjeik országszerte a vártnál jobban szerepelnek.

A Fox News is 200 republikánus helyről tud

A FoxNews szakértői becslése szerint a verseny állása 172 demokrata és 200 republikánus biztos hely, a CNN szakértő előrejelzése a reggeli órákban 178 demokrata és 199 republikánus helyről szólt. A 435 tagú képviselőházban a biztos többséghez 218 képviselőre van szükség.

Kapcsolódó írásaink