Külföld

Összeomlott egy stratégiai fontosságú híd Herszon közelében

Egyelőre nem tudni, mi okozhatta a híd összeomlását

Összeomlott a Dnyeper (Dnyipro) felett átívelő, stratégiai fontosságú Antonovkai híd, amely az egyetlen közúti összeköttetést biztosította Herszon közelében a folyó jobb és bal partja között – tájékoztatott az ukrán média helyi szemtanúkra hivatkozva pénteken.

Összeomlott egy stratégiai fontosságú híd Herszon közelében
Antonovkai híd
Fotó: Wikipedia

Egy közzétett fotón az látható, hogy teljes részek hiányoznak az 1366 méter hosszú, 25 méter széles hídból.

A legközelebbi közúti átkelő a Dnyeperen több mint hetven kilométerre van Herszontól.

Egyelőre nem tudni biztosan, mi okozhatta a híd beszakadását.

Oroszország szerdán bejelentette, hogy Herszon megyében visszavonul a Dnyeper jobb partjáról a balra, az orosz védelmi minisztérium pedig pénteken azt közölte, hogy már be is fejezte a csapatok és a harci eszközök kivonását. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő jelezte: ennek ellenére Moszkva továbbra is Oroszország területeként tekint a szeptemberben annektált megyére. Herszon megye területének nagyobb, keleti fele továbbra is orosz megszállás alatt áll.

Az ukránok közölték, attól tartanak, hogy a gyors orosz kivonulás csak álca, és csapataikat tőrbe csalhatják. Katonai szakértők úgy becsülték, hogy legalább egy hétbe telik a teljes orosz csapatkivonás.

Orosz és ukrán médiaértesülések szerint a hidat felrobbanthatták. Ugyanakkor Szergej Jeliszejev, a herszoni polgári-katonai közigazgatás Oroszország által megbízott vezetője az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy a hidat "nem robbantották fel, ugyanolyan állapotban van".

Kapcsolódó írásaink