Külföld

Putyin mégsem vesz részt a G20 találkozóján

Még online formában sem lesz jelen a csúcstalálkozón

Nem szerepel a tervek között, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök akár online formában is részt vegyen a G20 csoport indonéziai és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (APEC) thaiföldi csúcstalálkozóján – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak.

Putyin mégsem vesz részt a G20 találkozóján
Putyin online sem vesz részt a találkozón
Fotó: Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP

„Ez az államfő döntése volt, kifejezetten az időbeosztása miatt, mivel az Oroszországi Föderációban kell tartózkodnia” – mondta.

A szóvivő ugyanakkor nem bocsátkozott részletekbe Putyin jövő heti programjával kapcsolatban, amelyet „nagyon sűrűnek” nevezett.

Kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől is, hogy találkozni készül-e Moszkvában a kubai elnökkel. Csak annyit árult el, hogy bizonyos „kapcsolatfelvételek előkészítés alatt állnak”.

Orosz diplomaták és a Kreml csütörtökön közölték, hogy a G20 csoport vezetőinek az indonéz Bali szigeten jövő kedden és szerdán megtartandó találkozóján az orosz delegáció vezetője nem az elnök, hanem Szergej Lavrov külügyminiszter lesz.

Egyik helyettese, Szergej Rjabkov a TASZSZ állami hírügynökségnek nyilatkozva pénteken azt mondta, nem szerepel a tervek között, hogy a fórum alkalmából Lavrov találkozzon amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel.

A diplomata szerint Moszkva nem kezdeményezett megbeszélést.

Az állami Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) adatai szerint egyébként Putyin bizalmi indexe 75,9, tevékenységének támogatottsága pedig 75,8 százalékos. A felmérést október 31. és november 6. között végezték el egy 1600 fős reprezentatív mintán.

Kapcsolódó írásaink