Külföld

Megkezdődtek a csapatkivonások, feladják az oroszok Herszont

Mélységi védekezésre rendezkednek be az oroszok a Dnyeper keleti partján. Az erőik kivonása Herszonból és térségéből pénteken vette kezdetét, és jövő keddig, szerdáig is eltarthat. Sajtóhírek szerint az ukránok közben folytatták a kahovkai vízerőmű ágyúzását, és csapatösszevonásokkal készülnek a támadásra.

Megkezdődtek a csapatkivonások, feladják az oroszok Herszont
Civilek menekülnek Herszonból, miután az orosz hatóságok elrendelték a város evakuálását a küszöbön álló ukrán támadás miatt
Fotó: AFP/Stringer

Megkezdődött az orosz hadseregcsoport kivonása Herszonból. A csapatok a Dnyeper bal partján foglalnak el megerősített állásokat. A taktikai visszavonulást Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter rendelte el november 9-én, a műveletről azonban sem ő, sem Szergej Surovkin hadseregtábornok, az Ukrajnában harcoló erők főparancsnoka nem árult el részleteket.

A Lenta.ru portálnak Anatolij Matvijcsuk nyugalmazott hírszerző ezredes azt mondta: a harckész egységek már szinte bizonyosan elfoglalták a pozícióikat a folyam mentén, ahonnan fedezni tudják a taktikai visszavonulást, amelyhez legalább két, legfeljebb öt napra van szükség. Minden efféle hadmozdulat összetett, egyaránt feladatot ad a légvédelemnek a tüzérségnek és a lövészeknek.

A frontról érkező hírek szerint meglehetősen feszült a helyzet. Az ukrán haderő nagy arányú csapatösszevonásba kezdett, közben időről időre ágyúzzák a kahovkai vízerőmű gátját. Surovikin tábornok hadi jelentése szerint a védmű bármikor megadhatja magát, és ha ez bekövetkezik, néhány órán belül több száz település kerülhet víz alá.

Herszonban megjelentek a diverzánsok is. A Ria Novoszti jelentése szerint a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársai hétfőn hatástalanítottak egy autóba rejtett bombát, és kilenc szabotőrt fogtak el, akik terrorcselekményeket készítettek elő a régió tisztségviselői ellen. Állítólag valamennyien az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SBU) dolgoztak.

A térség evakuációját október végén rendelték el, és november 7-én nyilvánították befejezetté. Herszon gyakorlatilag szellemvárossá vált. A szemközti Új Kahovkát is emberek ezrei hagyták el. A menekülők többsége 100-120 kilométerrel arrébb, az Azovi-tenger partján, Genicsekben húzta meg magát, mások rokonokhoz, barátokhoz mentek mélyen a hátországba. A lakosság körülbelül fele azonban – noha kötelező lett volna menniük – a maradás mellett döntött.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára egy pénteken kiadott közleményben megjegyezte: „Nyilvánvaló, hogy Oroszországra nagy nyomás nehezedik. Ha elhagyják Herszont, az egy újabb győzelem Ukrajna számára.” De nem mindenki ért egyet a véleményével, a nyugati sajtóban megjelentek olyan állásfoglalások is, amelyek szerint ez akár egy csapda is lehet.

A CNN elemzője például arra hívta fel a figyelmet, ha és amikor az orosz csapatok visszavonulnak a folyam keleti partjára, könnyebbé válik a harcoló erők utánpótlásának biztosítása, ráaásul visszanyeri a mélységi védekezés lehetőségét. „Az ukrán erők bármilyen kísérlete a Dnyeperen való átkelésre megfizethetetlenül költséges lenne” – szögezte le.

Érdemes ehhez hozzátenni, hogy a helyszíni riportok tanúsága szerint már legalább három védvonalat építettek ki az oroszok a keleti parton, az ukránoknak pedig, ha át akarnak kelni a Dnyeperen, hogy kivessék őket az állásaikból, legalább hat-nyolc, de helyenként akár tíz-tizenkét kilométert is meg kell tenniük fedezék nélkül, vízen és ártéri területen.

A front egyébként csendes volt ma. Az egyetlen harccselekmény, amelyről tudósítás érkezett, a donyecki Pavlovka falu megszállása, amiről a WarGonzo számolt be Telegram-csatornáján. A közzétett fotók szerint az oroszok harc nélkül vonultak be a településre, majd kitűzték zászlajukat az egyik épület tetejére.

Kapcsolódó írásaink