Külföld

Az ukrán egységek már Herszonban vannak

Önkéntes feladás esetén Ukrajna garantálja az orosz katonák számára az életben maradást

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága megerősítette pénteken, hogy az ukrán fegyveres erők egységei már beléptek a márciusban orosz megszállás alá került Herszon városába – számolt be az UNIAN hírügynökség.

Az ukrán egységek már Herszonban vannak
Ukrán katonák és önkéntes harcosok egy megsemmisült orosz harckocsi mellett egy ismeretlen helyen, Kelet-Ukrajnában
Fotó: AFP/Bulent Kilic

„Herszon visszatér Ukrajna ellenőrzése alá, az ukrán fegyveres erők egységei belépnek a városba. Az orosz megszállók visszavonulási útvonalai az ukrán hadsereg tűzellenőrzése alatt állnak. Minden orosz katona, aki ellenáll az ukrán fegyveres erőknek, megsemmisül. Az egyetlen esélye, hogy elkerülje a halált, ha azonnal megadja magát” – idézett az UNIAN a hírszerzés közleményéből.

A hírszerzés értesülése szerint az orosz parancsnokság sorsára hagyta az orosz katonákat Herszonban, és arra utasította őket, hogy öltözzenek civil ruhába.

A védelmi tárca hangsúlyozta, hogy önkéntes feladás esetén Ukrajna garantálja az orosz katonák számára az életben maradást, a genfi egyezmények betartását, az élelmet, az orvosi ellátást és a fogolycsere lehetőségét.

Natalija Humenyuk, a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője az UNIAN szerint óvatosan kommentálta a helyzetet a dél-ukrajnai megyeszékhelyen.

Egy tévéműsorban a műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy mit jelentenek az ukrán zászlók Herszon központjában, kijelentette: „Azt jelentik, hogy Herszon Ukrajna része, hogy Herszon népe elpusztíthatatlan, van bennük kitartás. Hálásak vagyunk nekik, hogy kibírták eddig a pillanatig, és most egyértelműen jelzik, hogy nemcsak egy jó napunk lesz, hanem jó álmunk is.”

Hangsúlyozta, hogy Herszon mindig is ukrán terület volt, amelyet ideiglenesen megszálltak.

Kapcsolódó írásaink