Külföld

Alexander de Croo: Az idei megemlékezés más

Az első világháború végéről emlékeztek meg Belgiumban

Ma nemcsak az első világháború végéről, hanem azokról a bátor ukrán harcosokról is megemlékezünk, akik hazájukért és szabadságukért küzdenek – jelentette ki Alexander de Croo belga szövetségi kormányfő pénteken, az első világháborút lezáró fegyverszünet aláírásának 104. évfordulója alkalmából mondott beszédében.

Alexander de Croo: Az idei megemlékezés más
Alexander de Croo koszorút helyez el a nyugat-flandriai Ypres városában
Fotó: BELGA MAG/Belga via AFP/Pool/Kurt Desplenter

A miniszterelnök az ünnepélyes megemlékezéssel összekötött beszédét a nyugat-belgiumi Ypres városában mondta el.

„Az idei megemlékezés más. Az én generációm számára a háború soha nem volt olyan érzékelhető, mint ma” – fogalmazott.

Mint mondta, a mai napon azokra a nőkre is gondolni kell, akik az orosz brutalitás áldozatai lettek, továbbá gyermekekre és nagyszülőkre, akiknek menekülniük kellett a válogatás nélküli erőszak elől. „Nekik ajánljuk békeüzenetünket” – tette hozzá.

A megemlékezés hagyományos belgiumi helyszíne a nyugat-flandriai Ypres városa, amely mind a mai napig őrzi szomorú hírnevét: a település közelében az első világháború idején az antant és a központi hatalmak több csatát is vívtak rendkívül nehéz körülmények között, a heves esők miatt időnként sártengerré változott az egész térség, amelyben több ezer katona fulladt meg. A németek a második ypres-i csatában, 1915-ben alkalmazták először a mustárgázt harci fegyverként.

Száznégy éve, 1918. november 11-én írta alá a vereségét elismerő Németország a fegyverszünetet az antanthatalmakkal a franciaországi Compiègne közelében, egy vasúti kocsiban, ezzel véget ért az első világháború.

Kapcsolódó írásaink