Külföld

Közel százszázalékos a cseh gáztárolók feltöltöttsége

Októberben és november első hetében éves összevetésben Csehországban 28 százalékkal volt alacsonyabb a gázfogyasztás

A cseh gáztárolók feltöltöttsége 99 százalékos, jelenleg 3,34 milliárd köbméter gáz van bennük – jelentette be Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter csütörtökön Prágában. Újabb gáztárolók bérlését külföldön a kormány nem tervezi – tette hozzá.

Közel százszázalékos a cseh gáztárolók feltöltöttsége
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Októberben és november első hetében éves összevetésben Csehországban 28 százalékkal volt alacsonyabb a gázfogyasztás. „Ami a következő téli időszakot illeti, Csehország elég gázzal rendelkezik, hogy kielégítse fogyasztását” – szögezte le Jozef Síkela.

A szaktárca vezetője elismerte, hogy a megtakarításokhoz a kedvező időjárás is hozzájárult. Elmondta: nagy valószínűséggel nem lesz gond, hogy Csehország az Európai Unió irányelvei szerint az egész fűtési szezonban 15 százalékos gázmegtakarítást érjen el. Ez azt jelentené, hogy a tavalyi 9,3 milliárd köbméteres gázfogyasztás 8,5 milliárd köbméterre esne vissza.

Csehország korábban cseppfolyósítottföldgáz-tárolókat bérelt Hollandiában,

ahonnan 3,5 milliárd köbméter gázt kaphat az ország. „Újabb tárolók bérlését már nem mérlegeljük. Minden jel arra mutat, hogy a fűtési szezon után is marad gáz a tárolóinkban” – jegyezte meg Jozef Síkela.

Míg az ukrajnai háború kirobbanása előtt a csehországi földgáz 98 százaléka Oroszországból érkezett, mára ez a szállítás a nullára csökkent.

Csehország a földgázt döntő mértékben Norvégiából, illetve az Egyesült Államokból vásárolja

– hangzott el a cseh szakminiszter sajtótájékoztatóján.    

Kapcsolódó írásaink