Külföld

Egyre kevesebbet lehet tudni az iráni atomprogramról

Egyre kevesebbet lehet tudni arról, hogy hol és milyen irányba tart az iráni atomprogram az erősen korlátozott ellenőrzés miatt – közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója csütörtökön.

Egyre kevesebbet lehet tudni az iráni atomprogramról
Irán újrakezdte a húszszázalékos dúsítású urán előállítását (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Olga Maltseva

„Minél hosszabb ideig tart a jelenlegi helyzet, annál nagyobb lesz a bizonytalanság” – hangsúlyozta a NAÜ vezetője az MTI tudósítása szerint. 2021 eleje óta az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szakosított szervezete nem fér hozzá az Iránban működtetett megfigyelő rendszereinek eredményeihez, valamint 27 kameráját le kellett szereltetnie. Rafael Grossi kiemelte, hogy amennyiben visszatérnének a megfigyelések korábbi rendszeréhez, úgy is hiányosak lennének a szervezet információi. A vizsgálati problémák ellenére a NAÜ csütörtökön Bécsben ismertette újabb negyedéves jelentését.

A dokumentum szerint Irán több mint 62 kilogramm magas dúsítottságú uránnal rendelkezik. Szakértők szerint atombomba előállításához mintegy 50 kilogramm, 90 százalékosra dúsított uránra van szükség. Ezt a szintet Irán még nem érte el. Az atomalku 3,67 százalékban szabja meg az engedélyezett urándúsítási szintet. Grossi nehezményezte, hogy Teherán továbbra sem szolgáltatott adatokat feltételezett titkos létesítményeiről, amelyek egyikén a NAÜ szerint neutronérzékelőket teszteltek. A készülékek egyebek között atomfegyverek kifejlesztésénél is szerepet játszhatnak. Teherán tagadja, hogy atombombát építene, és azt állítja, nukleáris programja békés célokat szolgál. Irán egyébként további megbeszéléseket ígért a NAÜ szakembereivel november végéig.

Irán 2015-ben állapodott meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállamával és Németországgal. A hivatalos nevén közös átfogó akcióterv (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) értelmében Irán vállalta atomprogramjának korlátozását, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta a Teherán ellen korábban bevezetett szankciók többségét. Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat a megállapodásból, és visszaállította az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket. Válaszul Irán is fokozatosan elállt bizonyos vállalt kötelezettségei teljesítésétől.

Kapcsolódó írásaink