Külföld

Morawiecki: A NATO az utolsó orosz katona Ukrajnából való távozásáig gyakorlatozik

Lengyelország jövőre 100 milliárd zlotyt szán a hadsereg korszerűsítésére

A NATO fegyveres erői addig fogják gyakorolni és erősíteni együttműködési képességeiket, amíg az utolsó orosz katona el nem távozik Ukrajnából – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán a délkelet-lengyelországi Nowa Debában, a visegrádi országok közös, Puma-22 fedőnevű hadgyakorlatán.

Morawiecki: A NATO az utolsó orosz katona Ukrajnából való távozásáig gyakorlatozik
Az ukrajnai háborúra utalva Morawiecki aláhúzta a védelmi képességek erősítésének megelőző és elrettentő szerepét.
Fotó: AFP/Kenzo TRIBOUILLARD

Az Eduard Heger szlovák kormányfővel közös sajtóértekezleten Morawiecki megerősítette: a múlt péntektől szerdáig tartó gyakorlaton több mint 1700 katona vett részt, a visegrádi csoport (V4) országaiból érkező katonák mellett amerikaiak és britek is.

„Az amerikai és a brit katonákkal együtt egyik gyakorlatot tartjuk a másik után” – fogalmazott.

Hozzátette: Az együttműködési képességeket addig fogják tökéletesíteni, amíg „mint reméljük, az utolsó orosz katona el nem megy Ukrajnából”.

„A nagyon szoros együttműködés a valódi európai értékek, a szabadság, a szolidaritás, a biztonság és a szuverenitás védelmében szükséges” – folytatta Morawiecki, hozzátéve – ezen értékekért ma Ukrajnában zajlik a harc.

A közép-európai együttműködés az Európai Unión és a NATO-n belül nemcsak térségünk szolidaritását, hanem védelmi képességeit is erősíti – hangsúlyozta.

Megerősítette: Lengyelország jövőre 100 milliárd, „sőt, talán mintegy 130 milliárd” zlotyt (8,6 ezer milliárd – 11,2 ezer milliárd forint) szán a hadsereg korszerűsítésére, a bruttó hazai termék (GDP) 3-4 százalékára emelik az ország védelmi kiadásait.

Az ukrajnai háborúra utalva Morawiecki aláhúzta a védelmi képességek erősítésének megelőző és elrettentő szerepét.

Eduard Heger közölte, hogy kormánya szintén befektet a hadsereg korszerűsítésébe „azért, hogy Lengyelországgal és más szövetségesekkel együtt garantálhassa állampolgárai biztonságos életét”.

Kiemelte a közös hadgyakorlatok szerepét is az elrettentő képességek feljesztésében.

„Békét akarunk teremteni, és megmutatni, hogy erőnk elegendő a béke megőrzéséhez” – jelentette ki a szlovák kormányfő.

Korábbi közlemények szerint a Puma-22-n főként páncélos és gépesített alegységek vesznek részt, de jelen vannak tüzérségi, utász, vegy- és légvédelmi, valamint felderítő alakulatok is. A katonák taktikai manővereivel párhuzamosan parancsnoki gyakorlatok is zajlanak.

Kapcsolódó írásaink