Külföld

Egyetértés van a V4-ben az uniós szankciókról

A visegrádi csoportban (V4) teljes egyetértés van az uniós szankciókat illetően, Magyarország nem akadályozza az ukrajnai háborúval kapcsolatos nyolcadik szankciócsomagot – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Egyetértés van a V4-ben az uniós szankciókról
Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kétoldalú megbeszélést folytat Prágában, az európai uniós csúcstalálkozó helyszínén, 2022. október 6-án.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Morawieckitől az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki prágai találkozóját követő sajtókonferencián megkérdezték, hogy találkozott-e a csúcs során Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, illetve beszéltek-e az Oroszországgal szembeni szankciókról. A lengyel miniszterelnök pénteki lengyel médiajelentések szerint megerősítette: találkozott Orbán Viktorral, és beszéltek a szankciókról is.

„Ezúttal is jó információt oszthatok meg önökkel, mégpedig azt, hogy Magyarország miniszterelnöke nem akadályozza a nyolcadik szankciós csomagot" – jelentette ki Morawiecki. Hozzátette: ismét csak hamis állításnak és mítosznak bizonyult az, amit egyes lengyelországi kommentátorok hátráltatásnak, akadályozásnak akarnak beállítani. Hangsúlyozta: „Teljes egyetértésben vagyunk az egész visegrádi csoport keretében".

A tagállamok kormányfőit vagy elnökeit tömörítő Európai Tanács csütörtökön új, további gazdasági korlátozásokat tartalmazó, valamint az egyéni szankciók alá vett orosz állampolgárok listáját bővítő csomagot fogadott el Oroszországgal szemben, válaszul a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megyék illegális annektálására.

Kapcsolódó írásaink