Külföld

A lengyel kormány energiaár-limitet vezetne be a kisvállalatok és az önkormányzatok számára

A lengyel kormány megawattóránkénti 69 ezer forintnak megfelelő árkorlátot tervez bevezetni a kisvállalatok, a helyi önkormányzatok, valamint az érzékenynek minősülő intézmények által fizetendő energiaárakra – jelentette be keddi sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A lengyel kormány energiaár-limitet vezetne be a kisvállalatok és az önkormányzatok számára
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő
Fotó: AFP/NurPhoto/Mateusz Wlodarczy

A kormány keddi ülésén elfogadott, most a parlament elé kerülő tervezetről Morawiecki elmondta: függetlenül attól, hogy 2023-ban hogyan fog növekedni a nagykereskedelmi piacon a villamos energia ára, a kis- és középvállalatok, a helyi önkormányzatok, valamint az úgynevezett érzékeny fogyasztók (például kórházak, iskolák) esetében a maximális lehetséges  energiaár megawattóránként 785 zlotyt (68 950 forint) tesz majd ki a teljes jövő évben.
    
A miniszterelnök, valamint Jacek Sasin kormányfőhelyettes, kincstárügyi miniszter által bemutatott tervezet szerint azon háztartások esetében, amelyek túllépnek a már megszabott kedvezményes fogyasztási küszöbön, a maximális áramár megawattóránként 699 zlotyt (61 396 forint) tesz majd ki.
    
A lakossági energiaárakra vonatkozóan a lengyel parlament múlt héten szavazta meg azt a  törvényt, amelynek értelmében jövőre 2000 kilowattóra éves fogyasztásig kedvezményes, az idei szintnek megfelelő lakossági energiaárakat vezetnek be. A fogyatékkal élők családjai számára magasabb, 2600 kilowattóra fogyasztási küszöböt szabtak meg, a nagycsaládok és a gazdák családjainak pedig 3000 kilowattóra lesz a küszöb.

Morawiecki kedd délelőtt a helyi önkormányzatokat tömörítő szervezetek képviselőit fogadta, megvitatták többek között az energiakereskedők által ajánlott magas árak kérdéskörét. A találkozót követően Krzysztof Kosinski, a Lengyelországi Városok Szövetségének titkára a megawattóránként 500-600 zloty maximális árat nevezte elfogadhatónak az önkormányzatok számára.

Kapcsolódó írásaink