Külföld

Migránshajó miatt vitázik Róma és Párizs

A római kormány migrációs politikája első eredményének tartja, hogy az Ocean Viking civil hajó 234 emberrel a fedélzetén távozott a szicíliai vizekről, és elindult a francia Marseilles kikötője felé, miközben azonban a többi civil hajóról leszállhatott mindenki szerda reggelig.

Migránshajó miatt vitázik Róma és Párizs
Ocean Viking mentőhajó a Catania-öbölben, nemzetközi vízen, a Földközi-tengeren
Fotó: AFP/Vincenzo Circosta

Alessandro Porro, a norvég felségjelzésű Ocean Vikinget fenntartó SOS Mediterranée francia civil szervezet olaszországi igazgatója megerősítette a Radio 105 olasz csatornának, hogy a hajó elhagyta a szicíliai Cataniát. A civil hajó, amely közel húsz napja van a tengeren, nem kapott kikötési engedélyt Olaszországban.

Hozzátette, hogy az Ocean Viking szerda délelőtt már a sziget túloldalán, Trapanihoz közel hajózott. A tervek szerint Korzika irányában folytatja az útját, és a célállomás a francia Marseilles lehet.

Benoit Payan, Marseilles polgármestere közölte, hogy városa számára a hajó befogadása megtiszteltetés lenne, de a döntés a párizsi kormányra vár.

A római miniszterelnöki hivatal kedd este közleményben fejezte ki megelégedését, amiért Franciaország „úgy döntött, megnyitja kikötőit az Ocean Viking előtt, és átvállal a migrációs veszélyhelyzet terhéből, amely mostanáig Olaszország vállát nyomta”. A párizsi belügyminisztérium forrása az ANSA olasz hírügynökségnek megerősítette, hogy a két belügyminiszter, Matteo Piantedosi és Gerald Darmanin egyeztetett egymással, azt azonban nem, hogy megállapodás született a civil hajó befogadásáról.

Később a francia kormány részéről bírálat érte Rómát „elfogadhatatlan magatartása” miatt, ami arra utal, hogy Párizs szerint az olasz hatóságok megsértették a tengeri mentésre vonatkozó nemzetközi jogszabályokat.

„Semmilyen jogsértés nem történt, ha Franciaország minden négy-öt évben befogad egy hajót, semmi rendkívüli nem történik” – hangoztatta Edmondo Cirielli külügyi államtitkár, az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt politikusa a Corriere della Sera napilapban. Kifejtette: „ha a migránsok tudnák, hogy Olaszország nem Európa nyitott kapuja, nem indulnának el”. Megjegyezte, hogy Franciaország és Spanyolország „a határokon kíméletlenül elutasítja” a migránsok belépését.

A Szicíliához érkezett NGO-hajók közül egyedül az Ocean Viking nem köthetett ki. A másik három hajó közül a német felségjelzésű Rise Above 89 emberrel a fedélzetén Reggio Calabriában köthetett ki, mivel a kutatási és mentési tengeri övezetben (Sar) nyújtott segítséget.

A nemzetközi vizeken az olasz hatóságok tájékoztatása nélkül tevékenykedő Humanity 1 német és a Geo Barents norvég felségjelzésű hajó a szicíliai Cataniában köthetett ki, de az elsőről 35, a másodikról 211 embert nem engedtek leszállni. Végül egészségügyi állapotuk romlása miatt partra szállhattak. Jelenleg a város sportcsarnokában azonosítják őket, majd szétosztják az olaszországi táborok között.

A Humanity 1-et működtető SOS Humanity bejelentette, hogy a hajó kész újraindulni.

Ezzel egy időben több mint száz olyan migráns érkezett az éjszaka Lampedusára, akiknek a parti őrség segített a tengeren. Egy nő kihűlési tünetekkel életét veszítette. A sziget háromszázötven fős regisztrációs központjában nyolcszázötvenen vannak.

Év eleje óta több mint 88 ezren érkeztek az olaszországi partokra a tavalyi év ugyanazon időszakában mért, több mint 56 ezerhez képest.
 

Kapcsolódó írásaink