Külföld

Előbb volt iskola, mint templom Borzonton

Az erdélyi Borzont kultúrházában tartották meg a 110 éves Gaál Tamás Általános Iskola ünnepi műsorát. Az egyhetes programsorozat kezdetén hálát mondtak azoknak a pedagógusoknak, szülőknek és segítőknek, akiknek köszönhetően nemcsak múltja, hanem jövője is van az intézménynek.

Előbb volt iskola, mint templom Borzonton
Gazdag múlt, biztató jövő...
Fotó: A Gaál Tamás Általános Iskola közösségi oldala

E héten ünnepli fennállásának 110. évfordulóját a borzonti Gaál Tamás Általános Iskola. Az esemény kapcsán egyhetes programsorozatot szerveztek a településen. Mint a Székelyhon című lapban olvasható, a Hargita megyei, csaknem nyolcszáz lakosú magyar községben hamarabb épült iskola, mint templom, és a névadó Gaál Tamás nemcsak pap volt, hanem a szegények pártfogója, aki önkéntesen tanított.

Jakab Bálint Márton, a tanintézmény igazgatója az ünnepi hét megnyitóján egyebek mellett arról beszélt, ha a szülők elviszik innen a gyerekeket máshová, akkor a közös jövőt ássák alá.

A gálaműsor részeként az óvodások és az iskolások kedden kis előadással örvendeztették meg a közönséget, illetve szavalattal, énekkel színesítették a programot. A folytatásban szerda este szentmise lesz az iskolában, egyben felavatják az ott létrehozott imaszobát. Csütörtökön a Caritas szervezésében családi napot tartanak, majd este jótékonysági operett-előadást tekinthet meg a közönség. Utóbbi bevételét a tanintézmény további felszerelésére fordítják. Pénteken pedig sportnap lesz, utána pedig a szülőknek bállal kedveskednek a szervezők.

Kapcsolódó írásaink