Külföld

Felülreprezentáltak a szlovák alkoholisták

A szlovákiai pszichiátriai beutalók negyedét alkoholproblémák miatt állították ki a páciensek kezelőorvosai. A helyzet bátran rossznak nevezhető.

Felülreprezentáltak a szlovák alkoholisták
Alkoholisták egy közparkban (képünk illusztráció)
Fotó: MH

A múlt esztendőben összesen harminchétezren kerültek pszichiátriára Szlovákiában. Mint a pozsonyi Új Szónak az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) honlapját szemléző cikkéből kiderül, a kórházi felvételek száma 2020-hoz képest jelentősen emelkedett, különösen a fiatalabb korosztály körében.

Az NCZI adatai szerint saját alkoholproblémáik miatt leggyakrabban az egyedülállók és a munkanélküliek szorultak pszichiátriai kezelésre. A szeszes italok túlzott fogyasztása már régóta óriási gond, hiszen közvetlenül kapcsolatban áll az öngyilkosságokkal, a halálos közlekedési balesetekkel és a családi tragédiákkal. A helyzet pedig a koronavírus-világjárvány kitörése után tovább romlott – figyelmeztetett idézett anyagában az NCZI.

A számok nyelvére lefordítva – a korábbi évekhez hasonlóan – az italozás okozta mentális és magatartási zavarok az összes kórházi kezelés 25,8 százalékát tették ki. Ezt követték a skizofrénia, a skizotipikus rendellenességek és a téveszmék 21,1 százalékkal.

Szlovákiában az egy főre jutó, évente elfogyasztott átlagos alkoholmennyiség egyébként 11,1 liter, ami majdnem kétszerese a globális átlagnak.

Az ambuláns kezelés leggyakoribb oka az érzelmi zavar volt, amelyet az összes vizsgált személy 32,2 százalékánál diagnosztizáltak. Északi szomszédunknál 2021-ben 63 083 embernél diagnosztizáltak életében először mentális zavart, ami 2020-hoz képest 3,4 százalékos bővülést jelent.

Kapcsolódó írásaink