Külföld

Csúcsokat dönget az infláció Szlovákiában

A történelmi csúcsokat döntögető szlovákiai infláció negatív hatásait már a kiskereskedők is megérzik. A felszökő árak okán látványosan csökken a lakosság vásárlóereje, így egyre többen kénytelenek visszafogni beszerzéseiket.

Csúcsokat dönget az infláció Szlovákiában
Egy korábbi karácsonyi vásár nem sokkal a nyitás előtt Pozsonyban. Lehet, idén a csúcs is így fog kinézni (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

A Szlovák Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben 4,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Mint a pozsonyi Új Szónak Jana Morháčová, a szervezet szóvivője elmondta, a hosszú évekig tartó növekedési időszak után ez volt a második egymást követő hónap, amikor a kisvállalkozók eladásai alacsonyabbak voltak, mint az előző esztendő azonos időszakában.

A szlovák nyelvű dokumentumból kiderül, a legfontosabb szegmensnek számító hiper- és szupermarketek bevételei négy százalékkal csökkentek, míg például a cipő- és textilüzletek valamint a drogériák pedig csaknem egyszázalékos visszaesést könyvelhettek el. A nem bolti értékesítés – amelybe például a csomagküldés is beletartozik – nagyjából tízszázalékos veszteséget szenvedett.

A gépjárművek értékesítéséből és javításából származó bevételek szeptemberben ugyan 5,2 százalékkal bővültek, ám Morháčová szerint ez kizárólag az eladásokból befolyt nagyobb összegnek köszönhető. A javítás és karbantartás, valamint az alkatrészek és tartozékok értékesítése az egy évvel korábbihoz képest némileg visszaesett.

Kapcsolódó hír, hogy a Kariera.sk portál legfrissebb felmérése szerint északi szomszédunknál a felnőtt lakosság negyvenhat százaléka azt állítja, hogy vissza kellett fognia költekezéseit, több mint hatvan százalékuk pedig nem engedheti meg magának az éttermi fogyasztást.

Kapcsolódó írásaink