Külföld

Energiaválság a szomszédban

Az energiaszámlák befizetésével kapcsolatos elmaradások a lakosság 5,2 százalékát – vagyis megközelítőleg 283 ezer embert – érintenek Szlovákiában. Az energiaszegénység szintén tömegeket sodorhat veszélybe.

Energiaválság a szomszédban
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

A rohamosan közelgő szlovákiai energiaválságról közölt reggel cikket a pozsonyi Új Szó. A lap a WOOD & Company legfrissebb elemzését idézve arról ír, a veszélynek leginkább kitett csoportok az egyedülálló idősek, az egy felnőttből és egy gyermekből álló háztartások, valamint a többgyermekes családok köreiből kerülnek ki.

A lakhatási és energiaköltségek a szlovák háztartások teljes fogyasztói kiadásainak átlagosan több mint egynegyedét teszik ki, ami a legmagasabb arány az EU-s államokon belül. Azok a háztartások, amelyek lakhatási költségei meghaladják a rendelkezésre álló jövedelem negyven százalékát, energiaszegénységbe sodródhatnak – ezzel jelenleg 178 ezer állampolgár küzd a Felvidéken. Az energiaszámlák befizetésével kapcsolatos elmaradások a lakosság 5,2 százalékát – vagyis megközelítőleg 283 ezer embert – érintenek.

Kapcsolódó írásaink

Az energia drágulása mindenre kihat

ĀA mostani helyzet annyiban speciális, hogy nem közvetlenül a háború, hanem a szankciók akadályozzák az ellátási láncokat és emelik az energiaárakat