Gazdaság

Gyorsult az infláció szeptemberben az OECD országaiban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a fogyasztóiár-növekedés éves szinten átlagosan 10,5 százalékra gyorsult szeptemberben az egy hónappal korábbi 10,3 százalék után.

Gyorsult az infláció szeptemberben az OECD országaiban
Az árstop nélkül további hat–hét százalékkal lenne magasabb az infláció
Fotó: MH/Török Péter

Szeptemberben a 38 OECD-ország közül 19-ben két számjegyű inflációt regisztráltak, a legmagasabb rátát Litvániában (24,1 százalék), Észtországban (23,6 százalék) és Lettországban mérték.

Az OECD-ben az élelmiszer- és energiaköltség nélkül számított fogyasztói árak (maginfláció) 7,6 százalékkal emelkedett szeptemberben az egy hónappal korábbi 7,2 százalék után.

Az energiaár növekedése már a harmadik egymást követő hónapban mérséklődött szeptemberben, amikor 28,8 százalék volt éves szinten az augusztusi 30,2 százalékot és a júliusi 35,3 százalékot követően. Az élelmiszerárak emelkedése ugyanakkor az augusztusi 15 százalékról 15,3 százalékra gyorsult.

Szeptemberben a G7-országok inflációja átlagosan 7,7 százalékra emelkedett az augusztusi 7,5 százalékról annak ellenére, hogy az energiaárak inflációja valamennyi G7-országban lassult, Németország kivételével.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 9,9 százalékra nőtt az augusztusi 9,1 százalékról, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított fogyasztói árak emelkedése pedig 4,3 százalékról 4,8 százalékra gyorsult szeptemberben.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint a HICP-index növekedési üteme októberben 10,7 százalékra, a maginfláció pedig öt százalékra gyorsult az euróövezetben. A G20-országok inflációja szeptemberben 9,5 százalék volt az augusztusi 9,2 százalék után.

Kapcsolódó írásaink