Külföld

Fiala: Reagálni kellett a cseh–szlovák határon kialakult helyzetre

A cseh rendőrség eddig 8840 illegális bevándorlót és 91 embercsempészt vett őrizetbe

Csehországnak reagálnia kellett az új migrációs útvonallal kapcsolatban a cseh-szlovák határon kialakult helyzetre – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök a szerdai kormányülés utáni sajtótájékoztatón.

Fiala: Reagálni kellett a cseh–szlovák határon kialakult helyzetre
Petr Fiala nem örül a határellenőrzések felújításának, de az a kialakult helyzetben elkerülhetetlen volt.
Fotó: AFP/AHMAD GHARABLI

A cseh kormányhivatal ezt megelőzően bejelentette, hogy csütörtökön Prágába látogat Eduard Heger szlovák miniszterelnök. Fiala és Heger munkavacsora keretében vitatják meg a témát, amely szlovák részről éles bírálatok tárgya. A munkavacsorán részt vesz a két ország belügyminisztere, valamint az országos rendőrfőkapitányok is.

„A schengeni övezet alapnyeresége a szabad mozgás” – mondta ezzel kapcsolatban újságíróknak Pozsonyban Eduard Heger.

Szlovák politikusok korábban több esetben is azzal vádolták Csehországot, hogy a határellenőrzések felújításával megsérti a schengeni szerződést. Prága a bírálatokat elutasította. Eduard Heger kifejezte reményét, hogy a csütörtöki tárgyalások eredményesek lesznek. Szerinte a jelenlegi helyzet „tovább nem tartható fenn”.

Vít Rakusan cseh belügyminiszter nem számol azzal, hogy a csütörtök esti találkozó eredménye a határellenőrzések azonnali megszüntetése lehetne.

Prága a cseh-szlovák határ ellenőrzését szeptember 29-én ideiglenesen tíz napra vezette be. Az ellenőrzéseket a 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn azzal a céllal újították fel, hogy korlátozzák az illegális migránsok behatolását az országba. Később az ellenőrzéseket a csehek 20 nappal, október 28-ig meghosszabbították.

Időközben Ausztria is ellenőrizni kezdte a szlovák határt. Az újabb cseh hosszabítás december 12-ig szól.

Petr Fiala megismételte korábbi álláspontját, miszerint nem örül a határellenőrzések felújításának, de az a kialakult helyzetben elkerülhetetlen volt.

„Az intézkedések, amelyeket bevezettünk, valóban működnek” – állapította meg a cseh miniszterelnök.

„Sajnálatos, de a Szlovákiából Csehországba irányuló migrációs hullám a szlovák fél beavatkozásai nélkül működött” – mutatott rá Vít Rakusan. „Az ellenőrzések bevezetésekor Csehországban napi 350 illegális migránst azonosítottunk, míg Szlovákiában hetente 150-et. Ez a különbség jól mutatja, hogyan viszonyult a problémához Csehország, illetve Szlovákia” - tette hozzá a cseh belügy irányítója.

A prágai sajtó szerint a cseh ellenőrzések hosszabb várakozásokhoz vezettek a határátkelőkön.

Martin Kupka közlekedési miniszter a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a D1-es autópályán hétfőtől kezdve a cseh rendőrség megduplázta személyzetét, s ezzel sikerült lerövidíteni a várakozási időt.

A cseh rendőrség a hivatalos adatok szerint az ellenőrzések bevezetésétől kezdve december elejéig 8840 illegális bevándorlót és 91 embercsempészt vett őrizetbe. Az illegális bevándorlók közül 2841-et visszaküldtek Szlovákiába.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom